torsdag 21 april 2016

Överkörd av båt vid Jökulsárlón - änkling sågar säkerhet

En 59-årig kanadensisk kvinna omkom i augusti förra året efter att ha blivit överkörd av en av de båtar som seglar i Jökulsárlón. Polisens utredning av olyckan är ännu inte klar. Nu träder änklingen Michael Boyd fram i Morgunblaðið och berättar om händelseförloppet. Han riktar bland annat hård kritik mot bristande säkerhet vid glaciärlagunen.

Det var vid 17-tiden den 27 augusti förra året som en kanadensisk familj landade med helikopter vid Jökulsárlón. Stoppet vid glaciärlagunen var det sista innan de skulle återvända till Reykjavík. Därefter skulle de resa hem till Kanada.

Den sista bilden som 59-åriga Shelagh Donovan tog med sin kamera var på en av de hjulförsedda båtar som seglar med turister i glaciärlagunen. Bara några minuter senare skulle hon krossas under en av de tre ton tunga båtarna.

Klockan var 17.14 när polis och ambulans larmades till Jökulsárlón. Efter några minuter fick räddningstjänsten ett nytt samtal. Larmet uppgraderades då till F1, den mest akuta nivån. Shelagh Donovan hade då hamnat under Jaki, en av båtarna i lagunen. Ambulansen, som ryckte ut från Höfn med en läkare ombord, fick beskedet att kvinnan inte visade några livstecken.

Änklingen Michael Boyd berättar nu i Morgunblaðið om händelseförloppet. Han berättar att familjen - en av parets söner var också med på resan - just hade landat vid Jökulsárlón under en utsiktsflygning med helikopter. Efter att ha fyllt på bränsle skulle helikoptern lyfta mot Reykjavík. Det var på grusplanen mellan lagunen och serveringen som olyckan inträffade:
"Vi tre stod tillsammans och tittade mot öster, i riktning mot helikoptern, i väntan på att rotorbladen skulle stanna och det var ganska mycket buller från helikoptern. Vi hade inte en aning om att en grupp passagerare 52 meter bakom oss hade gått ombord en hjulförsedd båt och att den backade rakt emot oss. Jag stod i mitten, min fru stod vid min vänstra sida och min son längst till vänster. Plötsligt backar fordonet rakt emot oss, utan någon som helst varning. Min son hoppade till höger från båten, jag kastades till marken och fordonet körde rakt ovanpå mig. Hjulet var några centimeter från mitt ansikte. Min fru stod rakt framför det högra bakhjulet. Hon kastades till marken. De sista orden som jag hörde henne säga var vad händer? och så herre gud. Hon hamnade direkt under hjulet och avled direkt."
Shelagh Donovan dödförklarades på platsen. Hon krossades av båtens tyngd. Polisen förhörde ett tiotal personer som blivit vittne till olyckan. Vittnena erbjöds också krishjälp. Efter händelsen sattes det upp varningsskyltar vid det område där båtarna kör upp och ned ur lagunen.

Jakis kapten fick direkt efter händelsen beskedet att han utreddes som misstänkt för att ha orsakat olyckan. I förhör sade kaptenen att han fått klartecken av en kvinnlig medarbetare att börja backa. De båtar som används i Jökulsárlón är försedda med backkameror, men Jakis kamera var vid tillfället ur funktion.

Michael Boyd säger i Morgunblaðið att kvinnans berättelse inte kan stämma. De stod en längre tid på samma plats och hamnade inte bakom båten efter att den hade börjat backa. Därför anser han att det inte kan ha gått till på det sätt som kvinnan beskriver. Samtidigt är han kritisk till bristande säkerhet vid Jökulsárlón:
"Vi stod still direkt bakom båten när den började backa. ... Det kom inget backljud från båten och kameran i den var trasig."
Han är inte bara kritiskt mot säkerheten. Michael Boyd uppger i Morgunblaðið att han efter olyckan varken hört av polisen eller Jökulsárlón ehf, det företag som ordnar båtturerna i lagunen. Polisen hävdar dock att de varit i kontakt med familjens advokat. Jökulsárlón ehf. ska utan framgång ha försökt nå familjen genom hotellet de bodde på under vistelsen på Island.

Polisens utredning av olyckan är ännu inte klar. Bland annat saknas obduktionsrapporten. När utredningen är färdig blir det upp till åklagare att ta beslut om åtal. Kaptenen skulle kunna ställas inför rätta för vållande till annans död och ansvariga vid Jökulsárlón ehf. skulle kunna åtalas för brister i arbetsmiljön på platsen. Om så sker återstår alltså att se.

För Michael Boyds del innebär den utdragna utredningen att familjen ännu inte fått någon ersättning av det försäkringsbolag som Jökulsárlón ehf. anlitar. Han säger dock i Morgunblaðið att hans missnöje med myndigheternas och företagets agerande inte handlar om pengar:
"Detta handlar om något slags rättvisa för min avlidna hustru och att någon tar ansvar. Men sorgen som jag och min familj har gått igenom på grund av min hustrus bortgång är inget som jag kan beskriva med ord."
Jökulsárlón ehf. uppger i Morgunblaðið att företaget redan dagen efter olyckan vidtog åtgärder för att förbättra säkerheten vid lagunen.

Här kan du läsa mer om Jökulsárlón.