onsdag 13 april 2016

Parkeringsavgifter vid Reynisfjara införs i sommar

Reynisfjara ser ut att bli nästa isländska turistattraktion där parkeringsavgifter införs. Bakom planerna ligger det bolag som driver restaurangen Svarta fjaran precis vid stranden. Men bolaget arrenderar bara marken - och markägarna fick kännedom om planerna genom medierna. Hur hög den planerade avgiften blir är ännu inte klart.

I dagsläget är det bara i centrala Reykjavík som det inte är gratis att parkera. Men det kommer snart att ändras. Redan den 1 maj i år införs parkeringsavgifter på flera ställen vid Þingvellir. Det kommer då att kosta 500 isländska kronor per dygn för en personbil.

Flera andra ställen kan komma att följa efter inom kort. Vid vattenfallet Seljalandsfoss har kommunen planer på att börja avgiftsbelägga parkeringen. I Kópavogur utreder kommunen införandet av parkeringsavgifter vid Hamraborg. Och i Stykkishólmur diskuterar politikerna avgifter för de parkeringsplatser som finns i hamnen.

Avgiftsbelagda parkeringsplatser är också något som många privata markägare sneglar på. Nu ser det ut som att Reynisfjara nära Vík í Mýrdal på södra Island kan bli först med privata platser som inte är gratis.

Reynisfjaras svarta stränder och basaltklippor är ett av Islands populäraste besöksmål. Hit kommer hundratusentals besökare varje år. Stranden är också en av Islands mest olycksdrabbade turistattraktioner. Tidigare i år drunknade en turist efter att ha spolats ut till havs av de kraftiga vågorna.

Sedan ett par år tillbaka finns restaurangen Svarta fjaran i direkt anslutning till stranden och parkeringsplatserna. Restaurangen, som drivs av bolaget Reynisfjara ehf, tar sedan tidigare betalt för alla toalettbesök av personer som inte är kunder. De hänvisas nämligen till betaltoaletter med ingång utifrån.

Vad det kommer att kosta att ställa bilen vid Reynisfjara är ännu inte klart. I parkeringsautomaterna kommer det att gå att betala med kort. Avgifterna ska införas till sommaren.

Enligt ett pressmeddelande anses det vara nödvändigt att ta betalt av besökare. Det är bara genom avgifter som ansvariga kan få in pengar för att kunna förbättra servicen och säkerheten.

Än så länge återstår dock frågetecken för genomförandet. Markägarna är omkring 300 personer - och de har inte godkänt avgifterna. Däremot arrenderar de marken där restaurangen och parkeringsplatserna ligger till bolaget Reynisfjara ehf.

En av markägarna är Bryndís Harðardóttir. Hon säger i Morgunblaðið att hon fick kännedom om planerna genom medierna. Hon anser inte att det är uteslutet att markägarna skulle ställa sig bakom införandet av parkeringsavgifter, men hon tycker att bolaget först borde ha diskuterat frågan med dem:
"De har ett hyreskontrakt för parkeringsplatsen och driver Svarta fjaran. Men det har inte hållits något möte på operatörens vägnar."
Här kan du läsa mer om parkeringsavgifterna vid Þingvellir.