söndag 17 april 2016

Pirater vill avskaffa isländsk helgdagsfrid

Lotterier, bingo och dans har länge varit förbjudet på kristna helgdagar. Men nu vill Piratpartiet riva upp lagen om helgdagsfrid - och får stöd av prästfacket Prestafélag Íslands. Om förslaget får majoritet i alltinget blir det fritt fram för islänningar att hålla öppet för alla typer av aktiviteter även under helgdagar.

Söndagar, annandag jul, nyårsdagen, skärtorsdagen, annandag påsk, Kristi himmelfärdsdag och annandag pingst är dagar då lagen om helgdagsfrid begränsar vilka nöjen som islänningar får ägna sig åt. Inom vissa klockslag med anslutning till dessa helgdagar är det inte tillåtet att arrangera till exempel dans eller lotterier.

Den så kallade bingolagen dikterar även vilka affärer som får ha öppet på helgdagar. I praktiken har dock lagen fått allt mindre betydelse. Livsåskådningsföreningen Vantrú brukar ofta samlas utanför alltinget på Austurvöllur i Reykjavík på skärtorsdagen för att spela bingo i protest mot förbudet. Kyrkan har med åren också bekymrat sig allt mindre om vilka ställen som håller öppet på helgdagar.

Nu ser det ut som att lagen om helgdagsfrid snart kan vara historia. I alltinget har Piratpartiet tillsammans med Ljus framtids Guðmundur Steingrímsson lagt ett förslag om att avskaffa lagen.

I förslaget skriver de att bingolagen är otidsenlig. Öppettider på helgdagar bör i stället regleras av kollektivavtal och arbetsmarknadslagstiftning. Inte minst är bingolagen problematisk för turistnäringen. Många utlänningar besöker Island under storhelger som påsk, jul och nyår - bara för att upptäcka att många butiker, restauranger och uteställen håller stängt.

Vidare skriver de att syftet med bingolagen - att garantera friden för de människor som vill fira helgdagarna - inkräktar på friheten för personer som inte bryr sig om dem.

Det är inte otänkbart att förslaget skulle kunna få majoritet i alltinget. Prästfacket Prestafélag Íslands ställer sig i ett remissvar positivt till att lagen avskaffas. Facket håller med om att lagen är otidsenlig och att det inte är rimligt att människor ska kunna straffas för att de inte respekterar helgdagsfriden.

Om förslaget går igenom blir det andra gången Piratpartiet får igenom en motion i alltinget. Första gången var att avskaffa lagen som förbjöd blasfemi.

Här kan du läsa mer om blasfemilagen.