onsdag 20 april 2016

Sex av tio nöjda nöjda med Ólafur Ragnar Grímsson

Sex av tio islänningar tycker att president Ólafur Ragnar Grímsson gör ett bra jobb. Allra nöjdast är Framstegspartiets väljare - där uppger hela 99 procent att presidenten sköter sitt arbete. Missnöjet med Ólafur Ragnar Grímsson är störst bland Socialdemokraternas och Gröna vänsterns sympatisörer. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Den 5 april hamnade president Ólafur Ragnar Grimsson på nytt i den politiska hetluften. Då besöktes han av dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som ska ha bett om godkännande för att upplösa parlamentet och utlösa nyval. Svaret blev nej. Därefter har de två anklagat varandra för att fara med osanning om syftet med besöket.

Dagen innan hade omkring 20 000 personer samlats på Austurvöllur i Reykjavík för att demonstrera mot flera ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis.

Därefter dröjde det knappt två veckor innan Ólafur Ragnar Grímsson på nytt kallade till presskonferens på Bessastaðir. Där lämnade han beskedet att han ännu en gång ändrat sig. Med hänvisning till den politiska osäkerheten i landet ställer han upp i sommarens presidentval. Ólafur Ragnar Grímsson kandiderar därmed för en sjätte fyraårsperiod.

Med drygt två månader kvar till valet ser Ólafur Ragnar Grímsson ut att ha goda segerchanser. Hela 60,7 procent av islänningarna säger att de är nöjda med den sittande presidenten. Det är den högsta siffran på två år.

Bara 15 procent är missnöjda med Ólafur Ragnar Grímsson. Det är den lägsta siffran ända sedan förra presidentvalet i juni 2012. Övriga 24,3 procent uppger att de varken är nöjda eller missnöjda med honom.

Skillnaderna är stora mellan olika väljargrupper. Bland Framstegspartiets anhängare är det 99 procent som är nöjda med Ólafur Ragnar Grímsson. Motsvarande siffra inom Självständighetspartiet är 79 procent, Piratpartiet 54 procent, Ljus framtid 39 procent, Gröna vänstern 28 procent och Socialdemokraterna 27 procent.

Missnöjet är störst inom Gröna vänsterns led. Där är det 35 procent som svarar att presidenten inte gör ett bra jobb. Motsvarande siffror är inom Socialdemokraterna 31 procent, Ljus framtid 29 procent, Piratpartiet 21 procent och Självständighetspartiet 2 procent. Bland Framstegspartiets sympatisörer är det inte en enda som uppger att de är missnöjda med Ólafur Ragnar Grímsson.

Män, islänningar bosatta på landsbygden och personer i åldern 50 till 67 år är mest positiva till Ólafur Ragnar Grímsson. Mest negativa är kvinnor, invånare i Reykjavíkområdet, högskoleutbildade och islänningar i åldern 30 till 49 år.

Undersökningen genomfördes den 4 och 5 april.

Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímsson och det kommande presidentvalet.