torsdag 7 april 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i rymdraseri mot Vísir

Att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte har mycket till övers för journalister och medier är känt sedan länge. I går gick han på nytt till angrepp. Den här gången var det Vísir som blev föremål för den tidigare statsministerns ilska. Vísir rapporterade nämligen att hans hustru Anna Sigurlaug Pálsdóttir skulle ha bokat en rymdresa.

I själva verket härstammade inte uppgifterna om rymdfärden från Vísir. För ett par veckor sedan berättade Daily Mail om Richard Bransons projekt med rymdresor för privatpersoner. Han sade sig ha blivit uppringd av Anna Sigurlaug Pálsdóttir:
"The Prime Minister of Iceland’s wife rang me up the day after the accident and said, I want to sign to go to space."
Så löd historien som Vísir berättade. Den fick omedelbart Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att reagera starkt. I ett inlägg på Facebook sågade han publiceringen:
"Nu har dock galenskapen nått astronomiska nivåer. I en nyhet hos Vísir hävdas det att min hustru har beställt en resa ut i rymden! Jag behövde läsa detta fem gånger och lika många gånger kolla om jag hade läst en artikel på en skämtsajt eller på en nyhetssajt."
Morgunblaðið kunde snart reda ut historien. Daily Mail hade tagit fel på statsministerhustrun och presidenthustrun. I själva verket var det alltså Dorrit Moussaieff, Ólafur Ragnar Grímssons fru, som hade fört sig för om en rymdresa.