måndag 4 april 2016

Statsminister i hård press efter intervju om skatteparadisEn misstroendeförklaring, krav på nyval och stora demonstrationer väntar statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson när alltinget återsamlas i dag. Efter att RÚV i går kväll sänt ett extrainsatt avsnitt av Kastljós fick kritiken mot honom för att ha suttit på dubbla stolar och att ha talat osanning ny fart. Själv anser dock Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han inte gjort något fel. I stället hävdar han att RÚV bedriver en kampanj mot honom.

De två senaste veckorna har den politiska debatten på Island präglats av statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kopplingar till Wintris Inc, ett bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. I gårdagens Kastljós förnekade han några kopplingar till affärer i skatteparadis. På direkta frågor om Wintris Inc. valde statsministern i stället att lämna intervjun. Efteråt kontaktade regeringskansliet SVT med en vädjan om att inte sända den del av intervjun där han reser sig och går.

Under gårdagen försökte journalister från Aftenposten få en intervju med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utanför hans hem. Tillsammans med hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir satt han kvar i bilen. Hon meddelade att de inte kunde få någon intervju. Statsministern själv talade i telefon. Strax därpå dök en polispatrull upp som ville se pass och presskort.

Få nya fakta framkom i programmet. Anmärkningsvärt var att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson den 31 december 2009 - dagen innan nya regler i alltinget träder i kraft - säljer sin andel i Wintris Inc. till Anna Sigurlaug Pálsdóttir för en dollar. Redan tidigare gjorde Wintris Inc. krav på de tre kraschade storbankerna Landsbanki, Glitnir och Kaupþing på totalt 523 miljoner isländska kronor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har hävdat att det var av ett misstag från Landsbanki som han själv blev delägare i Wintris Inc. I så fall dröjde det ett par år innan misstaget korrigerades - och han betalade dessutom för det. Inte heller finns det några dokument som visar att han inte längre skulle vara firmatecknare för Wintris Inc.

Som statsminister har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tagit åt sig en stor del av äran för förhandlingsuppgörelser med bankernas fordringsägare. I denna roll agerade han alltså både som statsminister och som tidigare delägare i hustruns bolag Wintris Inc.

Långt ifrån alla är dock övertygade om uppgörelsernas framgång. Nätverket Indefence, som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var en del av innan han gav sig in i politiken, ansåg att de var för gynnsamma för fordringsägarna. Statskassan hade fått mer pengar om fordringsägarnas tillgångar i stället hade beskattats.

Precis som tidigare medger Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inga som helst misstag. I veckan undrade han i en intervju i Bylgjan om han skulle tvingas att skilja sig från sin hustru för att kunna vara verksam inom politiken. Strax före Kastljós sändes anklagade han i ett blogginlägg på nytt public service-bolaget RÚV för att driva en politiskt motiverad kampanj mot honom:
"Konkursbons uppgörelser och avskaffande av kapitalkontroller handlar om allmänhetens intressen på Island. Det är särskilt märkligt att de som var mina hårdaste kritiker när det gällde vikten av att fordringsägare gav efter av sina tillgångar och mot att Icesave-kraven skulle lastas på den isländska allmänheten ser sig mest lämpade att kritisera mig nu när det visar sig att jag i denna kamp samtidigt kämpade för att offra tiotals miljoner av min hustrus tillgångar eftersom jag ansåg det viktigt för samhället."
I programmet nämndes även finansminister Bjarni Benediktssons och inrikesminister Ólöf Nordals kopplingar till bolag i skatteparadis. Det enda nya som framkom var att bolagen - Falson & Co respektive Dooley Securities - åtminstone på pappret varit verksamma betydligt längre än vad de tidigare angivit.

Tre kommunpolitiker i Reykjavík förekom också i programmet: självständighetspartisterna Júlíus Vífill Ingvarsson med bolaget Silwood Foundation på Brittiska Jungfruöarna och Þorbjörg Helga Vigfúsdóttir (den senare lämnade fullmäktige 2014) med bolaget Ravenna Partners på Brittiska Jungfruöarna samt framstegspartisten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir med bolaget 7 Call Invest på Brittiska Jungfruöarna och Ice 1 Corp i Panama. Ingen av dem hade redovisat sina kopplingar till bolag i skatteparadis.

Totalt ska 600 islänningar ha kopplingar till omkring 800 bolag i skatteparadis. Läckan om tillgångarna härrör från Mossack Fonseca, en advokatbyrå i Panama som specialiserar sig på den här typen av upplägg. Inför gårdagen skickade byrån ett mejl till sina kunder om läckan. I styrelser för bolag med kopplingar till Island återkommer namnen Geor­ge Allen, Jaqu­el­ine Al­ex­and­er, Marta Edghill och Car­men Wong.

Trots att två andra ministrar haft kopplingar till skatteparadis är det Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som nu är satt under enorm press. Det är han som haft dubbla lojaliteter - även om han säger sig ha försakat en av dem - och har undvikit att berätta om ett aktivt bolag i ett skatteparadis.

En demonstration som kommer att samla flera tusen deltagare är utlyst till klockan 17 på Austurvöllur i Reykjavík i dag. På nätet växer också den namninsamling där han uppmanas att avgå.

Alltinget återsamlas klockan 15 efter påskledigheten. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska närvara vid den frågestund som inleder dagen. Det är givet att gårdagens Kastljós kommer att prägla dagen. Redan vid lunch samlas alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd för att diskutera statsministern.

Oppositionen samlar sig nu för en misstroendeförklaring mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Kravet är därefter att parlamentet upplöses och att nyval utlyses. Samtliga fyra oppositionspartier anser att statsministern har fört väljarna bakom ljuset och dessutom kommit med direkta lögner - inte minst i den intervju som sändes i går.

Om en misstroendeförklaring lämnas in redan i dag återstår dock att se. Framstegspartiet sluter än så länge upp bakom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Frågan är hur koalitionspartnern Självständighetspartiet kommer att agera.

Brynjar Níelsson, en av de mest frispråkiga självständighetspartisterna i alltinget, säger till Fréttablaðið att läget är "politiskt svårt" för statsministern och att det försämrats efter Kastljós.

Gunnlaugur Sigmundsson, far till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, anser att inget nytt framkom i programmet. Han säger till Fréttablaðið att uppgifterna har "besvarats en miljon gånger innan". Precis som statsministern kritiserar han i stället RÚV:s journalistik.

Ett avgångskrav kom i går kväll på Facebook från tidigare statsministern Jóhanna Sigurðardóttir. Hon skriver att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skämmer ut Island och att den spricka som skapats mellan regeringen och folket inte går att reparera:
"Statsministern måste direkt avgå och hela regeringen avgå. Det är inte bara nationens trovärdighet gentemot det internationella samfundet som står på spel - inte heller kommer folket att tolerera det som makthavare har avslöjats med. Det har bildats en total förtroendebrist mellan regeringen och folket i landet. ... Människor vill inte ha en statsminister som de behöver skämmas för, en statsminister som har avslöjats med bedrägerier och ohederligheter, en statsminister som har deklarerat misstroende mot valutan och den isländska ekonomin genom att dölja sitt kapital i skatteparadis, en statsminister som inte tycks förstå vad etik är och själv vill få sätta sina egna etiska regler, en statsminister som nu hamnar i samma grupp med moraliskt bankrutta makthavare i världen. Statsministern är skyldig sitt folk att avgå direkt och att förhindra uppror i samhället."
Helgi Hrafn Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, säger till Vísir att han vill se en misstroendeförklaring mot statsministern. Trots att oppositionen är i minoritet tror han att den skulle kunna få majoritet i parlamentet:
"Det är uppenbart att det måste förklaras misstroende och att tinget upplöses därefter. ... Om inte under dessa omständigheter - när i hela friden ska då tinget förklara misstroende? ... Det finns för många goda och hederliga människor bland regeringsmajoritetens ledamöter för att jag skulle kunna se det hända."
Steingrímur J. Sigfússon, alltingsledamot för Gröna vänstern, säger till The Guardian att statsministerns agerande är oacceptabelt:
"We can’t permit this. Iceland would simply look like a banana republic. No one is saying he used his position as prime minister to help this offshore company, but the fact is you shouldn’t leave yourself open to a conflict of interest. And nor should you keep it secret."
Árni Páll Árnason, ledare för Socialdemokraterna, säger till Vísir att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons redogörelser för affärer och kopplingar till Wintris Inc. inte stämmer. Därför anser han att en misstroendeförklaring är nödvändig:
"Under dessa omständigheter, när denna bild av Island visar sig, en västerländsk demokrati där den politiska klassen är överhopad av skattefusk så kräver detta naturligtvis att vi enas här på alltingets forum för att rädda demokrati och gott ledarskap i landet. Då måste de som är inblandade avgå och folket måste få rösta."
Skådespelarna i uppsättningen av Njála på Borgarleikhúsið i Reykjavík reagerade på sitt sätt efter gårdagens program. Inför föreställningen sjöng de Islands nationalsång inför publiken. Du ser klippet här.

Här kan du läsa mer om turerna kring regeringens kopplingar till skatteparadis.