måndag 16 maj 2016

Ari Jósepsson hoppar av isländska presidentvalet

Åtta presidentkandidater anser sig ha samlat ihop de 1 500 underskrifter som krävs. Ytterligare fem kandidater har några dagar på sig att få ihop de nödvändiga underskrifterna. En av dem som inte lyckats är Ari Jósepsson som nu meddelar att han inte ställer upp. Därmed ser det ut att bli högst tretton personer på valsedeln den 25 juni.

I fredags lämnade åtta kandidater in sina namnteckningar till valnämnderna: Guðni Th. Jóhannesson, Davíð Oddsson, Andri Snær Magnason, Ástþór Magnússon, Guðrún Margrét Pálsdóttir, Halla Tómasdóttir, Hildur Þórðardóttir och Sturla Jónsson. Däremot jagar Elísabet Jökulsdóttir, Magnús Ingi Magnússon, Magnús Ingberg Jónsson, Baldur Ágústsson och Benedikt Kristján Mewes de sista nödvändiga namnteckningarna.

För att få ställa upp i valet den 25 juni krävs 1 500 namnteckningar. Där krävs 1 215 namn från landets södra fjärdedel, 62 från den västra, 163 från den norra och 60 från den östra. Antalet namnteckningar som behövs är alltså proportionellt med antalet invånare.

De inlämnade namnteckningarna ska nu granskas. Det är till exempel inte tillåtet för en person att skriva under för två olika presidentkandidater. Om något sådant upptäcks stryks alla namnteckningar från denna person.

De som alltjämt inte har fått ihop det nödvändiga antalet har ytterligare några dagar på sig. Inom en vecka kommer det att finnas ett besked över vilka som har tillräckligt med underskrifter och som därmed kommer att finnas på valsedeln.

En som inte lyckats samla ihop alla underskrifter är Ari Jósepsson. I fredags meddelade han att han avbryter sin kampanj. Därmed ser det ut att bli högst - om ingen ny kandidat skulle anmäla sig under de sista dagarna - tretton personer som islänningarna kan välja mellan den 25 juni. Tidigare har antalet kandidater som mest varit sex personer.

I ett pressmeddelande beklagar han att mediernas uppmärksamhet riktats mot de kandidater som tros ha störst chans att segra. Ari Jósepsson uppmanar dock alla att rösta i presidentvalet:
"Jag ser inte att det arbete som skulle krävas under de kommande veckorna skulle resultera i avsedd framgång och jag vill härmed tacka dem som skrev under min rekommendationslista för det stöd som de visade mig."
Här kan du läsa mer om opinionsläget inför presidentvalet.