måndag 9 maj 2016

Árni Páll Árnason avgår - ställer inte upp för omval

Árni Páll Árnason slutar som partiledare för Socialdemokraterna. Vid partiets kriskongress om fyra veckor ställer han inte upp för omval - trots att han så sent som för en vecka sedan meddelade att han ville fortsätta som ordförande. Därmed står det klart att en ny duo kommer att leda Socialdemokraterna i höstens val.

För en dryg vecka sedan meddelade Árni Páll Árnason att han ville fortsätta som Socialdemokraternas ordförande. Han hade då under en längre tid övervägt om han skulle ställa upp för omval. Sedan tidigare har vice ordföranden Katrín Júlíusdóttir meddelat att hon avgår vid partiets extrakongress om fyra veckor.

I opinionen har Socialdemokraterna kämpat under rejäl uppförsbacke det senaste året. Inledningsvis såg det ut som att mängder av väljare övergav Socialdemokraterna för Piratpartiet. Men den senaste månaden - då stödet för Piratpartiet har minskat kraftigt - har inga av dessa väljare återvänt. Inte heller har Socialdemokraterna vunnit något på regeringskrisen.

De senaste månaderna har Socialdemokraterna inte ens nått tvåsiffrigt i opinionsmätningarna. I takt med att stödet sviktat har ryktena tilltagit. Situationen är så allvarlig att vissa även internt ifrågasätter om partiet kommer att överleva den.

Länge har huvudstaden Reykjavík varit ett ljus i mörkret för partiet, där socialdemokraten Dagur B. Eggertsson är borgmästare. Han har tidigare varit vice ordförande, men vill inte ge sig in i rikspolitiken igen. I stället ryktas det om att han inför nästa kommunalval våren 2018 planerar att bryta sig loss ur Socialdemokraterna och starta ett eget parti. Skälet skulle vara att han ryktas anse att dagens isländska socialdemokrater inte har någon framtid.

Sista dagen att anmäla sin kandidatur var i lördags. I fredags eftermiddag skrev Árni Páll Árnason i ett mejl till partikamraterna att han ändrat sig. Trots att han upplevt ett starkt stöd både personligt och för sin syn på partiets framtid ställer han inte upp för omval:
"Jag kan inte se förbi att om denna vision [för partiet] och min person råder inte enighet, och händelseförloppet vid det senaste landsmötet [då Árni Páll Árnason omvaldes med en rösts marginal] väcker tvivel om att denna enighet kan skapas med mig som ordförande. En svår kamp väntade mig, inom ett parti som är stukat, som ingen vet hur den skulle gå. ... Partiets situation är oacceptabel. Som tidigare varnar jag partimedlemmar för att tro att det finns enkla lösningar på den. Men socialdemokraternas ideal behöver ett harmoniskt och förnuftigt parti som framför dem, och personer kan inte stå i vägen för dem. Jag har därför bestämt mig för att inte ställa upp för omval till partiets ordförande."
I opinionsmätningarna har Árni Páll Árnason bara varit tredjehandsfavorit efter Oddný G. Harðardóttir och Helgi Hjörvar. I partiledarvalet är det dock bara Socialdemokraternas medlemmar som får delta.

En som inte gladde sig åt Árni Páll Árnasons beslut var tidigare ordföranden Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Hon skrev på Facebook att det dock var förståeligt att han bestämt sig för att avgå:
"Jag är inte säker på att detta beslut varit rätt eller bra för Socialdemokraterna, men det var säkert oundvikligt och det är fullt förståeligt. Árni Páll har visat mer uthållighet och envishet än de flesta, och de senaste månaderna har han visat och bevisat vad han är gjord av."
Fyra personer kandiderar i Socialdemokraternas ordförandeval. Förutom alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Helgi Hjörvar kandiderar även tidigare alltingsledamoten Magnús Orri Schram och Guðmundur Ari Sigurjónsson, fullmäktigeledamot i Seltjarnarnes.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris.