tisdag 3 maj 2016

Baldur Ágústsson blir tolfte presidentkandidaten

Baldur Ágústsson utmanar den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson i sommarens val. Han gjorde samma sak 2004 - och fick då 12,5 procent av rösterna. Baldur Ágústsson var då närmast okänd för allmänheten. I dag är han verksam som fastighetsmäklare i Storbritannien. Han fyller 72 år i september.

Sedan Ólafur Ragnar Grímsson för två veckor sedan meddelade att han ställer upp i sommarens presidentval har fem kandidater hoppat av. Antalet kandidater har därmed minskat från sexton till elva. Nu blir Baldur Ágústsson kandidat nummer tolv.

Redan 2004 ställde Baldur Ágústsson upp mot Ólafur Ragnar Grímsson. Inför valet var han okänd för allmänheten. Han lyckades dock få 12,5 procent av rösterna - sannolikt till viss del på grund av ett missnöje från högerhåll med att Ólafur Ragnar Grímsson för första gången stoppat en lag från att godkännas. Lagstiftningen var närmast skräddarsydd av dåvarande statsministern Davíð Oddsson för att komma åt investeraren Jón Ásgeir Jóhannessons medieimperium.

Baldur Ágústsson tog ställning mot den sittande presidentens beslut - vilket bidrog till att ge honom röster.

Nu siktar alltså Baldur Ágústsson på att ännu en gång utmana Ólafur Ragnar Grímsson. Han fyller 72 år till hösten och är verksam i Storbritannien som fastighetsmäklare. Han skriver på sin hemsida att valet 2004 var en positiv upplevelse som han nu hoppas kunna upprepa:
"Kandidaturen var en angenäm erfarenhet och ökade mitt intresse för ämbetet och landets och folkets resa. Min visshet om ett ännu bättre land och ett lyckligare och tryggare folk har stärkts och vuxit med åren. Jag hoppas att vi får en bra framtid tillsammans."
Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.