torsdag 19 maj 2016

Flygplatsen i Keflavík växer - och det blir dyrare att parkeraRedan till sommaren växer flygplatsen i Keflavík med sex nya gejter och 9 000 kvadratmeter. I år väntas över sex miljoner resenärer till flygplatsen. Intill flygplatsområdet finns nu planer för ett stort köpcentrum. Samtidigt höjs avgifterna för att parkera vid flygplatsen redan den 1 april i år.

Under 2015 reste 4 855 505 passagerare via Keflavík, en ökning med hela 25,5 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2014. Av dessa var det en knapp tredjedel som bara mellanlandade på Island, och alltså aldrig lämnade flygplatsen. Flest var resenärerna i juli då 662 750 passagerare reste från Keflavík.

Ökningen väntas fortsätta i samma takt i år. Under 2016 räknar flygplatsmyndigheten Isavia enligt ett pressmeddelande med att 6,25 miljoner reser från Keflavík.

Redan i dag har flygplatsen en kapacitet på 10 miljoner passagerare. Men då behöver avgångarna spridas ut bättre över dygnet. I dag reser majoriteten av passagerarna vid tre tidpunkter - mellan 6 och 8 på morgonen, mellan 15 och 18 på eftermiddagen och mellan 24 och 02 på natten. Resten av dygnet är det ganska glest mellan avgångarna.

Skälet till att en så stor del av trafiken är koncentrerad till några få timmar är Icelandairs och Wow Airs sätt att använda Keflavík som ett nav för trafik mellan Europa och Nordamerika. För att resenärer på väg mellan kontinenterna ska kunna byta flyg utan lång väntetid krävs det att avgångar och ankomster sker vid samma tid.

För att kunna ta emot allt fler passagerare växer flygplatsen redan till sommaren med sex nya gejter och 9 000 kvadratmeter. Till sommaren 2017 ska ytterligare 7 000 kvadratmeter stå klara. Fram till år 2032 väntas flygplatsens storlek dubbleras jämfört med i dag till 140 000 kvadratmeter. Då ska den kunna ta emot 13,8 miljoner passagerare - men om fördelningen över dagen förbättras blir kapaciteten betydligt större.

Flygplatsen har växt betydligt snabbare än vad någon tidigare tänkt sig. Så sent som 2006 klubbades en detaljplan som skulle gälla till och med 2025. Nu finns ett förslag till detaljplan fram till år 2030 ute.

Även parkeringsplatserna ska bli fler. Redan den 1 april blev de också betydligt dyrare. Korttidsparkeringen vid flygplatsen kostar nu 500 isländska kronor den första timmen och därefter 750 kronor per timme. Tidigare var priset 230 kronor i timmen. Precis som tidigare förblir den första kvarten gratis.

På långtidsparkeringen är det nya priset 1 250 kronor för det första dygnet, en höjning med 300 kronor. Det uppger Isavia i ett pressmeddelande.

Bara någon kilometer från flygplatsen ligger Rósaselstorg, en rondell där trafik till och från flygplatsen, Keflavík, Reykjavík, Sandgerði och Garður möts. Där planerar nu Kaupfélag Suðurnesja för ett stort köpcentrum. Tomten är på 20 000 kvadratmeter, men inledningsvis handlar det om butikslokaler på 2 000 kvadratmeter.

Livsmedelsbutiken Nettó kommer att flytta in i lokaler vid Rósaselstorg. Där kommer att finnas restauranger, bensinstation och annan service som nyttjas av turister. Den första etappen ska stå klar tidigt 2017.Ovan kan du se två filmer där Isavia visar hur framtidens flygplats är tänkt att se ut.