fredag 20 maj 2016

Grottan Skriðnahellir öppen på nytt efter tjugo årEn ölburk, ett ljus och resterna av ett bål var vad Bergvin Snær Andrésson och Hlynur Sveinsson stötte på när de grävde fram grottan Skriðnahellir. För omkring tjugo år sedan täpptes öppningen till av ett jordskred. Om det var grottan som kollapsade eller ett skred som drog förbi stod klart först under pingsthelgen. Efter att ha tagit upp fyra ton sten och grus hittade de grottan oförstörd.

Skriðnahellir är en del av Njarðvíkurskriður, ett område nära Borgarfjörður Eystri där jordskred är mycket vanliga. För omkring tjugo år sedan begravdes Skriðnahellir i ett jordskred. Reynir Björnsson började något år därpå att gräva ut grottan. För att inte platsen skulle falla i glömska lämnade han en spade efter sig med förhoppningen om att förbipasserande då och då skulle hjälpa till.

Under pingsthelgen bestämde sig Bergvin Snær Andrésson och Hlynur Sveinsson för att göra ett ordentligt försök. Efter att ha grävt upp runt fyra ton sten och grus fann de öppningen till grottan. Öppningen är dock så smal att de fick åla sig tio meter ned. Men själva grottan är närmare tio meter bred med en takhöjd på minst tre meter.

Grottan har alltså stått orörd i tjugo år. Inne i Skriðnahellir hittade de rester från de senaste besökarna - en ölburk, ett ljus och resterna av ett bål. För att grottan ska bli tillgänglig för allmänheten behöver den dock grävas ut ytterligare. Ovan kan du se en film från arbetet.