onsdag 4 maj 2016

Guðni Jóhannesson kan chocka Ólafur Ragnar Grímsson

I en duell mellan Guðni Th. Jóhannesson och Ólafur Ragnar Grímsson förlorar den sittande presidenten knappt. Men om även Andri Snær Magnason är ett alternativ går Ólafur Ragnar Grímsson segrande ur striden. Utgången blir densamma om det finns ännu fler kandidater att välja mellan. Det visar en opinionsmätning utförd av Frjáls verslun.

I dagsläget är det tolv personer som siktar på att ställa upp i presidentvalet den 25 juni. I morgon väntas en trettonde person tillkännage sin kandidatur: historikern Guðni Th. Jóhannesson. De senaste veckorna har han seglat upp som det stora hotet mot ett omval för Ólafur Ragnar Grímsson. Så sent som för en månad sedan var det ytterst få som ens såg honom som en kandidat.

Guðni Th. Jóhannesson har i många år varit en flitigt anlitad expert - i synnerhet när det gäller frågor som rör grundlagen och regeringsbildningar. Under förra månadens regeringskris syntes Guðni Th. Jóhannesson ständigt i tv. Och många islänningar gillade uppenbarligen vad de såg.

Frjáls verslun har låtit 445 personer svara på frågor om vem de helst skulle vilja se som president. De har alltså haft möjlighet att nämna personer som inte ställer upp i sommarens val. Värt att notera är att underlaget är ungefär hälften så stort som i andra opinionsundersökningar.

Resultaten är ändå överraskande. När det är fritt fram att välja får Ólafur Ragnar Grímsson 32,4 procent, Guðni Th. Jóhannesson 27 procent, Katrín Jakobsdóttir 7,9 procent och Andri Snær Magnason 5,8 procent.

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir har redan meddelat att hon inte ställer upp. Både Guðni Th. Jóhannesson och Andri Snær Magnason lockar just många av Gröna vänsterns väljare. Därför är deras siffror i verkligheten sannolikt något högre. Det visar sig inte minst när antalet valmöjligheter minskas.

Med bara tre kandidater att välja på får Ólafur Ragnar Grímsson 47,6 procent, Guðni Th. Jóhannesson 39 procent och Andri Snær Magnason 13,4 procent. Gemensamt för anhängare till de två utmanarna till den sittande presidenten är att ytterst få av dem kan tänka sig att rösta på Ólafur Ragnar Grímsson.

Vid ett val mellan enbart Ólafur Ragnar Grímsson och Guðni Th. Jóhannesson ligger stödet för den sittande presidenten nästan still. Nästan samtliga som föredrar Andri Snær Magnason väljer dock den andra utmanaren om de inte kan lägga sin röst på den egna favoriten.

Här får Guðni Th. Jóhannesson 51,1 procent - mot 48,9 procent för Ólafur Ragnar Grímsson.

Det är uppenbart att Ólafur Ragnar Grímsson har en trogen väljarskara som inte kan tänka sig att rösta på någon annan kandidat. Med tolv motkandidater - även om det är sannolikt att antalet minskar i takt med att valdagen närmar sig - uppstår automatiskt en splittring som enbart gynnar den sittande presidenten.

Ju närmare valet kommer, desto mer fokus hamnar på kampen mellan den sittande presidenten och huvudutmanaren. Här är den stora frågan hur de väljare som vill ha bort Ólafur Ragnar Grímsson kommer att rösta. Samlas de bakom en kandidat - och här ser onekligen Guðni Th. Jóhannesson ut att ha störst chans - enbart för att försöka rösta bort Ólafur Ragnar Grímsson eller struntar de i att taktikrösta och skänker därmed presidenten fyra år till på posten.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.