måndag 2 maj 2016

Guðni Th. Jóhannesson är hetaste presidentutmanaren

Ólafur Ragnar Grímsson har ett stort försprång - och den främsta utmanaren är historikern Guðni Th. Jóhannesson, som ännu inte har bestämt sig om han ställer upp i sommarens presidentval. Den sittande presidenten har en rejäl ledning mot samtliga kandidater. Men om de väljare som vill ha bort honom skulle bestämma sig för att rösta på en och samma kandidat skulle valet bli jämnt. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Sedan årsskiftet har Maskína ställt öppna frågor om vem som bör bli Islands nästa president. Skälet till att Maskína håller frågan öppen är att det först efter den 21 maj - då fristen löper ut - står klart vilka som faktiskt kandiderar i presidentvalet den 25 juni. Den som vill ställa upp har nästan tre veckor på sig att anmäla sig och att samla ihop de nödvändiga 1 500 underskrifterna.

En som ännu inte har bestämt sig är historikern Guðni Th. Jóhannesson. Ofta syns han i medierna som expertkommentator när det gäller regeringsbildningar och presidentval. Där har han varit så övertygande att personer vänt sig till honom med en uppmaning om att han själv borde kandidera.

Guðni Th. Jóhannesson har ännu inte lämnat något besked, men ett sådant kommer enligt ett inlägg på Facebook på torsdag. Frågan är vem som skulle tjäna mest på om han skulle ge sig in i valrörelsen. Hittills har Andri Snær Magnason varit den enda som varit i närheten av att kunna utmana Ólafur Ragnar Grímsson - och de chanserna lär inte öka med ytterligare en stark kandidat som kämpar om samma röster.

Det är 45,8 procent som vill se Ólafur Ragnar Grímsson som president. Därefter följer Guðni Th. Jóhannesson med 24,6 procent, Andri Snær Magnason med 15,3 procent, Halla Tómasdóttir med 1,8 procent, Katrín Jakobsdóttir och Hrannar Pétursson med 1,5 procent var, Ástþór Magnússon med 1 procent och övriga som tillsammans får 8,4 procent.

Ovanstående siffror är från perioden 18 till 29 april. Mellan 1 och 17 april - och därmed innan Ólafur Ragnar Grímsson meddelade att han ställer upp på nytt - var stödet för Ólafur Ragnar Grímsson 19,6 procent, Andri Snær Magnason 7,9 procent, Halla Tómasdóttir 5,8 procent och Guðni Th. Jóhannesson 0,7 procent.

Ólafur Ragnar Grímsson är starkast bland de yngsta och de äldsta väljarna. Bland islänningar i åldern 18 till 24 år är det hela 76,8 procent som vill se honom som Islands president i fyra år till. I denna grupp röstar en stor del för första gången i ett presidentval till sommaren. Många av dem har heller aldrig upplevt någon annan president än Ólafur Ragnar Grímsson.

Män, låginkomsttagare och islänningar bosatta på landsbygden föredrar i större utsträckning Ólafur Ragnar Grímsson. Han är favoriten hos 79,4 procent av Framstegspartiets väljare - men bara hos 6 procent av Ljus framtids väljare.

För Guðni Th. Jóhannesson är förhållandena omvända. Han är valet för 49 procent av Ljus framtids sympatisörer men bara för 10,6 procent av Framstegspartiets. Stödet för honom är starkast bland kvinnor, i Reykjavíks kranskommuner, bland höginkomsttagare och bland islänningar som har fyllt 45 år.

Andri Snær Magnason lockar 0 procent av Framstegspartiets anhängare och 0,6 procent av Självständighetspartiets. Däremot tänker 36,2 procent av Socialdemokraternas väljare lägga sin röst på honom. Han är nästan lika populär inom Gröna vänstern och Ljus framtid - 36 procent respektive 34 procent.

Sitt starkaste fäste har Andri Snær Magnason i Reykjavík. Han är särskilt populär bland islänningar i åldern 25 till 44 år. Dessutom är han något mer populär bland höginkomsttagare.

Halla Tómasdóttir lockar flest kvinnliga väljare. Stödet för henne är störst bland höginkomsttagare, bland islänningar i åldern 35 till 44 år och bland islänningar bosatta utanför Reykjavík.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.