fredag 6 maj 2016

Guðni Th. Jóhannesson utmanar Ólafur Ragnar GrímssonGuðni Th. Jóhannesson ställer upp i sommarens presidentval. Och han gör det i ett läge där den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson enligt Fréttablaðið har ett försprång på 7 procentenheter. Men Ólafur Ragnar Grímsson är hårt pressad av hustrun Dorrit Moussaieffs kopplingar till bolag i skatteparadis. Guðni Th. Jóhannesson riktade också indirekt kritik mot honom när han meddelade sin kandidatur.

När Guðni Th. Jóhannesson vid ett möte i Kópavogur i går meddelade att han kandiderar i presidentvalet hade beslutet hunnit bli Islands sämst bevarade hemlighet. Beskedet kom efter några veckor av stark medvind. För en dryg månad sedan var stödet för Guðni Th. Jóhannesson närmast obefintligt. Få räknade heller med att han skulle kunna bli en utmanare om presidentposten.

Ólafur Ragnar Grímsson klev på nytt in på scenen i samband med regeringskrisen. Genom sitt agerande undvek han ett nyval och såg till så att den sittande högerkoalitionen kunde fortsätta regera - men utan statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I medierna kommenterade Guðni Th. Jóhannesson, historiker specialiserad på presidentämbetet, ständigt utvecklingen.

Sedan dess har allt fler uppmanat 47-åringen som är bosatt på Seltjarnarnes att ställa upp i presidentvalet. I går kom alltså det officiella beskedet. I sitt tal riktade Guðni Th. Jóhannesson indirekt kritik mot Ólafur Ragnar Grímsson. Han efterlyste bland annat en president med ödmjukhet men utan kejserlighet:
"En president ska vara bestämd när det behövs. Den ska kunna slutföra svåra frågor och garantera att folket alltid ska få sista ordet i de största frågorna. Samtidigt ska presidenten stå utanför grupperingar i samhället. Folket i landet ska känna att han inte är i samma lag som en mot andra. Presidenten ska ha nära band till alla medborgare. Ofta ska han hellre lyssna än tala. En president kan behöva ta impopulära beslut. Ändå ska den sträva efter att vara alla islänningars språkrör, inte minst dem som har svårt att hävda sig. I den anda som rådde när republiken Island grundades 1944 ska presidenten vara nationens förenande symbol."
Guðni Th. Jóhannesson sade vidare att han står bakom den översyn av grundlagen som Ólafur Ragnar Grímsson motsätter sig. Han vill att medborgarna ska kunna begära folkomröstningar i viktiga frågor utan att behöva vända sig till presidenten i förhoppning om medhåll:
"Direktdemokrati ska inte gå ut på att vi behöver stövla till Bessastaðir med en bönelista i ena handen och en fackla i den andra för att varje gång få rösta om de viktigaste frågorna."
I de indirekta angreppen på Ólafur Ragnar Grímsson vände sig Guðni Th. Jóhannesson också till dem som anser att ämbetet blivit för högtidligt. Han lovade att han skulle fortsätta att cykla med barnen till skolan om han skulle segra i presidentvalet. Guðni Th. Jóhannesson sågade också den politiska osäkerhet som Ólafur Ragnar Grímsson angett som skäl för att ställa upp till omval:
"I mitt hus är framtiden ljus. Och den är det över hela landet. Det finns inget att frukta. Vi behöver inte gå till vila på kvällen rädda för vad som kan hända på morgonen. Jag känner inte islänningarna väl om de skulle må så från dag till dag. Naturligtvis vet vi aldrig vad framtiden bär i sitt sköte. Men i det döljer sig livets vackra ovisshet. Historien säger oss också att vi kommer att lyckas att bilda regeringar, tåla demonstrationer och förhoppningsvis alltid göra vårt samhälle en liten aning bättre i dag än vad det var i går. Även om mycket går att förbättra är det faktiskt ett privilegium att växa upp på Island och att bo i detta land. Vi behöver inte skryta, vi behöver inte rivalitet och vi behöver inte anse oss bättre. De som har självförtroende visar ödmjukhet."
I dagsläget ser det ut som att Guðni Th. Jóhannesson skulle kunna rubba Ólafur Ragnar Grímsson. De chanserna ökar om några av de övriga tolv presidentkandidaterna ger upp och om valrörelsen utvecklas till att bli en duell mellan de två.

Ólafur Ragnar Grímsson har dock ett försprång i opinionen. I en mätning utförd av Fréttablaðið får den sittande presidenten 45 procent mot 38 procent för Guðni Th. Jóhannesson. Andri Snær Magnason har stöd av 11 procent, Halla Tómasdóttir av 3 procent, Elísabet Jökulsdóttir av 1 procent, Magnús Ingi Magnússon av 1 procent och Ástþór Magnússon 1 procent.

Den sittande presidenten är just nu hårt pressad av uppgifter om hustrun Dorrit Moussaieffs kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis. Dessutom har hennes folkbokföring på nytt blivit föremål för mediernas intresse. Hon har med hänvisning till affärsintressen folkbokfört sig i Storbritannien, men det tycks inte som att hon skattar i något av länderna. Dorrit Moussaieff är även israelisk medborgare och hon skulle kunna skatta i landet.

Tidigare har Ólafur Ragnar Grímsson förnekat att någon i familjen skulle använda sig av bolag i skatteparadis. I ett uttalande uppgav Dorrit Moussaieff i går att hon inte skulle ha informerat honom om sina affärer. Hon sade även att hon betalar skatt enligt lag. En rad frågor som ställts till såväl Ólafur Ragnar Grímsson som Dorrit Moussaieff har dock hittills förblivit obesvarade.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet och ovan kan du se det tal där Guðni Th. Jóhannesson tillkännagav sin kandidatur.