söndag 22 maj 2016

Island backar inte från EU:s sanktioner mot Ryssland

Island kommer inte att dra tillbaka stödet till EU:s sanktioner mot Ryssland. Därmed står det klart att det inte blir någon politisk kursändring från nya utrikesministern Lilja Alfreðsdóttir. Det innebär i sin tur att de ryska motsanktionerna mot isländsk fisk och lammkött kan bli kvar. Utrikesdepartementet har på sistone undersökt möjligheterna att hitta nya marknader.

Efter den ryska inmarschen på Krim och uppbackningen av stridande styrkor i Ukraina anslöt sig Island till de sanktioner som EU och Nato införde mot Ryssland. I regeringen var utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson den skarpaste kritikern av det ryska agerandet. Han fördömde inmarschen som ett uppenbart brott mot internationell rätt.

Rysslands svar blev sanktioner som stoppade importen av isländsk fisk och lammkött. För fiskeindustrin har det inneburit stora intäktsbortfall. När det gäller arter som sill och makrill har Ryssland varit en av de viktigaste exportmarknaderna.

Fiskeindustrin ansåg att Island borde dra tillbaka sitt stöd till sanktionerna och främst se till ekonomiska intressen. Det var också en uppfattning som framfördes av flera alltingspolitiker tillhörande de två regeringspartierna. Samtidigt tycktes stödet för Gunnar Bragi Sveinssons hårda linje vara allt annat än övertygande.

Enligt en rapport från utrikesdepartementet skulle Islands rykte skadas avsevärt om regeringen skulle ta avstånd från sanktionerna. De främsta skälen var respekten för internationell rätt och vikten av enighet med övriga västvärlden.

Islands stöd till sanktionerna står fast även efter bytet av utrikesminister. Det säger nya utrikesministern Lilja Alfreðsdóttir till Vísir. Hon uppger att det är uteslutet att Island skulle ta initiativ till att bryta den breda enigheten om sanktionerna mot Ryssland.

Frågan om sanktioner mot Ryssland diskuterades tidigare i maj vid de nordiska utrikesministrarnas möte i finska Borgå. Danmarks utrikesminister Kristian Jensen rosade då särskilt Islands stöd för sanktionerna eftersom landet står utanför EU.

Tidigare i år har det inom EU talats om att häva sanktionerna mot Ryssland till sommaren. Om så blir fallet återstår att se. Utrikesdepartementet har det senaste året försökt hitta nya exportmarknader åt fiskeindustrin. En rapport väntas på Lilja Alfreðsdóttirs bord under nästa vecka.

Här kan du läsa mer om sanktionerna mot Ryssland.