onsdag 25 maj 2016

Island tar emot fler flyktingar från Syrien

Fler flyktingar från Syrien kommer i år att erbjudas en fristad på Island. Flyktingarna får bostäder i Reykjavík, Hveragerði och Árborg. Kostnaden för mottagandet beräknas till cirka 200 miljoner isländska kronor. Beslutet fattades vid gårdagens regeringssammanträde. Hur många flyktingar det handlar om framgår dock inte av pressmeddelandet från välfärdsdepartementet.

Island har i år hittills tagit emot 56 kvotflyktingar från krigets Syrien. Socialminister Eygló Harðardóttir har tidigare sagt att ambitionen är att de ska bli betydligt fler. I går togs alltså ett sådant beslut av regeringen.

Precis som tidigare i år handlar det om flyktingar från Syrien som i dagsläget befinner sig i flyktingläger i Libanon. Förslaget är att de får bostäder i Reykjavík, Hveragerði och Árborg. De två senare kommunerna har inte tidigare tagit emot kvotflyktingar, men all nödvändig service bedöms finnas i de två grannkommunerna. Det gäller bland annat Vinnumálastofnun - den isländska arbetsförmedlingen - som har ett kontor i Selfoss, centralort i Árborg.

Kostnaderna beräknas uppgå till omkring 200 miljoner isländska kronor. I pressmeddelandet framgår inte hur många flyktingar som regeringen räknar med att ta emot den här gången. Sett till kostnaderna handlar det troligtvis om cirka 40 personer. Av dessa tros hälften hamna i Reykjavík.

Tidpunkten preciseras inte heller närmare än att mottagandet ska ske senare i år.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.