onsdag 11 maj 2016

Magnús Ingberg Jónsson blir presidentkandidat 14

Foto: Privat
En 46-årig fiskberedningsexpert från Selfoss blir presidentkandidat nummer 14 i sommarens val. Magnús Ingberg Jónsson meddelade i går att han ställer upp i valet. Han vill varken ändra grundlagen eller gå med i EU. Däremot vill han att systemet med inflationsindexerade bostadslån ska avskaffas. Och han anser att det är presidentens sak att se till att alltinget tar ett sådant beslut.

Den som avser att ställa upp i presidentvalet den 25 juni har nu bara knappt två veckor på sig att samla ihop de 1 500 underskrifter som krävs. I går anmälde sig kandidat nummer 14: Magnús Ingberg Jónsson. Men han befarar att det kan bli tufft att få ihop de nödvändiga underskrifterna.

Magnús Ingberg Jónsson är en 46-årig fiskberedningsexpert bosatt i Selfoss. Han uppger i ett pressmeddelande att han tänker arbeta för att avskaffa inflationsindexerade bostadslån, något som var ett vallöfte från Framstegspartiet men som inte kommer att infrias. Han vill inte ändra grundlagen men vill samtidigt att medborgarna själva ska få ta viktiga beslut. Han vill också stå utanför EU och se till så att sjukvården får större resurser.

På frågan om han i stället inte borde engagera sig i rikspolitiken säger Magnús Ingberg Jónsson i Morgunblaðið att det är presidentens uppgift att se till så att parlamentet följer folkviljan. Om en majoritet vill avskaffa inflationsindexeringen men någon sådan majoritet inte finns i alltinget bör presidenten enligt Magnús Ingberg Jónsson försöka driva frågan.