onsdag 18 maj 2016

Magnús Ingi Magnússon hoppar av presidentvalet

Magnús Ingi Magnússon ställer inte upp i sommarens presidentval. Skälet är att han inte lyckats samla tillräckligt antal underskrifter på norra och östra Island. Nu siktar han i stället på att kandidera till alltinget. Magnús Ingi Magnússons avhopp innebär att det i dagsläget är tolv personer som avser att ställa upp i valet.

Tio kandidater lämnade i går in sina listor med namnteckningar till valnämnden i den nordöstra valkretsen. De tio var Andri Snær Magnason, Ástþór Magnússon, Davíð Oddsson, Elísabet Jökulsdóttir, Guðni Th. Jóhannesson, Guðrún Margrét Pálsdóttir, Halla Tómasdóttir, Hildur Þórðardóttir, Magnús Ingberg Jónsson och Sturla Jónsson.

De kvarvarande tre som inte gett upp hoppet om att samla tillräckligt antal underskrifter - Baldur Ágústsson, Benedikt Kristján Mewes och Magnús Ingi Magnússon - har till och med fredag på sig att komplettera listorna.

Sent på tisdagskvällen kom beskedet från Magnús Ingi Magnússon att han ger upp. Han skriver på Facebook att skälet är att han inte lyckats samla in tillräckligt många underskrifter på norra och östra Island.

Magnús Ingi Magnússon tackade dem som skrivit under - många i utbyte mot gratis hamburgare på hans restaurang Texasborgarar - och sade att det varit "en rolig tid och en god erfarenhet". Därför tar han nu i stället sikte på det kommande alltingsvalet. Där efterlyser han någon som vill samarbeta med honom.

Frågor som Magnús Ingi Magnússon vill driva är lägre skatter, ny grundlag, privatiserad sjukvård, nytt fiskekvotsystem där alla fångstkvoter säljs på auktion och ökad transparens inom statsapparaten.

Avhoppet betyder att det blir högst tolv personer som ställer upp i presidentvalet den 25 juni.

Här kan du läsa mer om valet.