onsdag 25 maj 2016

Misstänkt människohandel på Hótel Adam i Reykjavík

En ung kvinna misstänks ha blivit offer för människohandel på Hótel Adam i Reykjavík. I fem månader arbetade hon på hotellet för en total lön på 295 000 isländska kronor. Kvinnan tvingades att bo ihop med sin chef i ett av hotellrummen. Annars hävdade han att hon skulle gripas av polis och skickas ut ur landet eftersom hon inte hade rätt att vistas på Island. Det rapporterar Vísir.

De senaste månaderna har en rad skandaler avslöjats på Hótel Adam i Reykjavík. Det började med att turister uppmanades att inte dricka kranvattnet för att i stället köpa hotellets egna flaskvatten. Detta flaskvatten hade hotellet själv i strid mot livsmedelslagen buteljerat på egen hand. I flaskorna fanns samma kranvatten som turisterna uppmanades att inte dricka.

Tester visade att vattnet var helt ofarligt att dricka. Hotellägaren kunde inte förklara sitt agerande, men slapp böter eftersom försäljningen upphörde i samband med att den avslöjades.

Vid inspektioner upptäcktes en lång rad andra brister. Elva av tjugo rum förseglades eftersom det saknades tillstånd för uthyrningen. I kafeterian Coffee 4 You såldes tjeckisk öl som var importerad utan tillstånd. Det gjordes anmärkningar på brandsäkerhet, egenkontroll och städning. Dessutom väcktes misstankar om att Hótel Adam använde svart arbetskraft och inte betalade avtalsenlig lön.

Nu skakas Hótel Adam av ännu en skandal. Och den här gången riskerar den ansvariga ett kännbart straff. Om mannen fälls för människohandel kan straffet bli upp till tolv års fängelse.

Den unga kvinnan ska enligt Vísir ha träffat mannen i sitt hemland strax före årsskiftet. Han ska då ha erbjudit henne jobb på hotellet i Reykjavík. Hon valde att följa med till Island.

Efter ankomsten förklarade mannen att kvinnan behövde ett arbetstillstånd. Något sådant var dock inte möjligt att få. Därför var hon enligt mannen tvungen att gömma sig undan myndigheterna. Enda sättet att göra det var att bo ihop med honom på ett av hotellrummen. Annars skulle hon riskera att gripas av polis och skickas tillbaka till fattigdom och arbetslöshet i hemlandet.

I fem månaders tid arbetade kvinnan så gott som dagligen på Hótel Adam. Totalt fick hon 295 000 isländska kronor i lön - vilket ungefär motsvarar en månadslön för heltid. Ibland ska hon dessutom ha fått cigaretter, pålägg och bröd, uppger Vísir.

Det var när kvinnan handlade på Bónus i centrala Reykjavík som hon hittade en broschyr från fackförbundet ASÍ om anställdas rättigheter på arbetsmarknaden som hon förstod att hon blev utnyttjad. Hon kontaktade fackförbundet som i sin tur vände sig till polisen.

Kvinnan har enligt Vísir inte lämnat landet men jobbar inte längre på hotellet. Efter att polisen börjat utreda hennes fall ska flera anställda ha vänt sig till myndigheterna. Även de kan ha blivit offer för människohandel.

Här kan du läsa mer om skandalerna på Hótel Adam i Reykjavík.