fredag 20 maj 2016

Nedläggning hotar Finnbogastaðaskóli - en elev kvar i höst

Bara en enda elev ser ut att finnas kvar på Finnbogastaðaskóli i Árneshreppur till hösten. Därmed står kommunens skola enligt RÚV inför ett akut nedläggningshot. Och om skolan försvinner kommer det att bli svårt att locka nya familjer till kommunen. Finnbogastaðaskólis öde kan bli vad som avgör framtiden för Árneshreppur.

I dag går fem elever på Finnbogastaðaskóli vid Trékyllisvík i Árneshreppur. Men till hösten ser det ut att bara bli en enda elev kvar. Gården Bær, där två av dagens elever är hemmahörande, har redan satts ut till försäljning. Och bönderna på ytterligare två gårdar har långt gångna planer på att sälja. På en av dem bor två elever till.

Árneshreppur i Västfjordarna är Islands mest isolerade kommun. Enda sättet att ta sig till kommunen landvägen är längs en smal och krokig grusväg som sällan är framkomlig under vintern. Laviner och oväder håller den i regel stängd flera månader i sträck.

På pappret har Árneshreppur 55 invånare. Antalet året runt-boende är ungefär 35 personer. Länge har Finnbogastaðaskóli varit något av hjärtat i kommunen. Skolan - som grundades 1929 - har gjort det möjligt för familjer att bo kvar i den isolerade kommunen. Dessutom skapar den flera arbetstillfällen.

I takt med att Árneshreppur avfolkats har antalet elever minskat. På senare år har dock utflyttningen tagit en paus. Skolan hade som färst elever under 2007 och 2008, då bara två barn gick på Finnbogastaðaskóli.

För första gången diskuterar kommunpolitikerna nu öppet en nedläggning av skolan. Kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir säger till RÚV att politikerna i fullmäktige letar efter andra lösningar, men om fyra elever försvinner och inga nya barnfamiljer flyttar till Árneshreppur anser hon att det inte är rimligt att hålla skolan öppen:
"Om mardrömmen blir verklighet så försvinner nästan alla barn från bygden i höst. ... Jag tycker inte att det är acceptabelt att ha ett barn i skolan, för barnets skull. Det kan säkert få den bästa undervisningen och den bästa servicen i världen, men den sociala biten skulle fattas."
Om skolan stängs är det inte osannolikt att även den sista barnfamiljen lämnar Árneshreppur. Till grundskolan i Drangsnes är avståndet nio mil och till skolan i Hólmavík tio mil. Även när väglaget är som bäst är det minst två och en halv timmes körning varje dag. Under vinterhalvåret är vägen ofta oframkomlig eftersom den bara plogas två gånger i veckan - och mellan 5 januari och 20 mars plogas den inte alls.

Att hela kommunen skulle överges är ett scenario som har diskuterats många gånger. De första larmen om utflyttningen kom redan i mitten på 1960-talet när den sista fiskeindustrin försvunnit från Árneshreppur. Mellan 2007 och 2009 hade Árneshreppur dessutom färre än de 50 invånare som krävs för att vara en självständig kommun. De senaste åren har antalet invånare stabiliserat sig strax över gränsen.

Men om tre familjer försvinner är det på sikt inte bara skolan som hotas. Utflyttningen slår mot den lilla service som finns kvar i kommunen. Eftersom kommunen är så isolerad under halva året är det svårt att skapa jobb. Både kommunikationerna och tillgången till bredband är dålig. I dag dominerar fårbönder det lokala näringslivet.

Avsaknaden av ett varierat näringsliv är ett problem. I kommunen finns få jobb för högskoleutbildade. Många lämnar Árneshreppur redan efter grundskolan och återvänder inte eftersom arbetsmarknaden är så begränsad. Eva Sigurbjörnsdóttir säger till RÚV att ett problem är alla de som flyttar men som behåller gården som sommarbostad:
"Människor är nedstämda på grund av detta. Jag vågar faktiskt bekräfta det. Om de först är bestämda med att flytta och de har satt ut fastigheten till så kan det vara något bra och positivt för kommunen. Man vet aldrig."
Om det ringer in på Finnbogastaðaskóli i höst återstår att se. Annars riskerar inte bara skolans utan hela kommunens dagar att vara räknade.

Här kan du läsa mer om utflyttningen från Árneshreppur.