lördag 28 maj 2016

Nytt bottenrekord i opinionen för Socialdemokraterna

Bara 6,1 procent av islänningarna hade lagt sin röst på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Det är det krisande partiets sämsta opinionssiffra någonsin i Fréttablaðiðs mätningar. Självständighetspartiet behåller ställningen som Islands största parti och utökar avståndet till Piratpartiet något.

I dag påbörjas den elektroniska omröstningen bland partimedlemmarna om vem som ska bli Socialdemokraternas nästa ordförande. Omröstningen avslutas nästa lördag samtidigt som det extrainkallade landsmötet börjar. Klart är att den nya ordföranden får ta över ett parti som befinner sig i en djup kris.

Stödet för Socialdemokraterna sjunker nu till 6,1 procent, en tillbakagång med 1,3 procentenheter jämfört med Fréttablaðiðs förra mätning för två veckor sedan. Det är inte bara den sämsta opinionssiffran någonsin hos just Fréttablaðið - utan det lägsta väljarstödet i partiets historia.

Självständighetspartiet är alltjämt störst i landet och får nu 31,5 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. Samtidigt backar Piratpartiet med 1,6 procentenheter till 28,7 procent. Gröna vänstern minskar med 1,7 procentenheter till 18,1 procent.

Även Framstegspartiet befinner sig i djup kris. Stödet ökar dock med 0,8 procentenheter till 7,3 procent.

Än värre är läget för Ljus framtid som åter får se avståndet till alltingets femprocentsspärr öka. Partiet får nu 2,5 procent, en nedgång med 0,6 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått 22 mandat, Piratpartiet 20, Gröna vänstern 12, Framstegspartiet 5 och Socialdemokraterna 4. Dagens koalition mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet behöver alltså stöd från minst ytterligare ett parti för att kunna fortsätta regera. Oppositionen har i dag en klar majoritet. Tvåpartikoalitioner är möjliga mellan två av Självständighetspartiet, Piratpartiet och Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.