torsdag 5 maj 2016

Ögmundur Jónasson lämnar alltinget i höst

Ögmundur Jónasson ställer inte upp för omval till alltinget i höst. Därmed står det klart att han lämnar parlamentet efter 21 år - varav tio år som gruppledare och fyra som minister. Länge har han varit en av Gröna vänsterns mest tongivande parlamentariker. I sommar fyller Ögmundur Jónasson 68 år.

Ännu en av alltingets verkliga veteraner försvinner i samband med höstens nyval. I ett blogginlägg meddelar Gröna vänsterns Ögmundur Jónasson att han nu lämnar det parlament där han valdes in våren 1995:
"Jag har bestämt mig för att inte kandidera i nästa alltingsval. Det har blivit dags att byta miljö."
De första fyra åren representerade han Folkalliansen i alltinget. Sedan 1999 har Ögmundur Jónasson varit invald på mandat för Gröna vänstern. I tio år var han partiets gruppledare i alltinget. I den rödgröna koalition som regerade mellan 2009 och 2013 han hann med fyra olika ministerposter - men också en avgång.

Hösten 2009 försökte statsminister Jóhanna Sigurðardóttir driva igenom ett statligt ansvar för Landsbankis Icesave i Storbritannien och Nederländerna. Frågan blev snart en enorm påfrestning för regeringssamarbetet. Medan Socialdemokraterna var eniga om att ställa sig bakom förslaget var Gröna vänstern splittrad.

Ögmundur Jónasson fick ett ultimatum. Antingen måste han som statsråd ställa sig bakom regeringens linje eller avgå. Han valde det senare. Det dröjde dock bara elva månader innan Ögmundur Jónasson återvände till regeringen.

Inom Gröna vänstern har Ögmundur Jónasson länge varit den starkaste rösten i partiets vänsterfalang. Han har också partiets starkaste band till fackföreningsrörelsen. Mellan 1988 och 2009 basade han över BSRB, en sammanslutning som samlar 27 fackförbund för kommunalt och statligt anställda. Med 21 000 medlemmar - inom bland annat sjukvård, förskola, polis, brandkår, tull och post - är den en av landets viktigaste fackföreningar.