söndag 8 maj 2016

Ólafur Ragnar Grímsson angriper Guðni Th. Jóhannesson

Ólafur Ragnar Grímsson missförstod frågan när CNN undrade om familjens kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis. Det hävdar presidenten när han för första gången bemöter uppgifterna om hustrun Dorrit Moussaieffs band till sådana bolag. Samtidigt går han till angrepp mot Guðni Th. Jóhannesson - för utmanarens utspel mot andra presidentkandidater.

I en intervju med CNN förnekade Ólafur Ragnar Grímsson att han eller någon i hans familj skulle använda sig av brevlådeföretag i skatteparadis. Det dröjde dock inte länge förrän det kom fram att hustrun Dorrit Moussaieffs föräldrar var inblandade i affärer med en rad sådana bolag. Ett av dem skulle Dorrit Moussaieff dessutom ärva.

I en skriftlig kommentar uppgav Ólafur Ragnar Grímsson att han inte hade någon kännedom om hustruns affärer. Senare gjorde Dorrit Moussaieff ett liknande uttalande. Där sade hon bland annat att hon betalade skatt, om än inte på Island. Hon är sedan flera år tillbaka folkbokförd i Storbritannien - ett arrangemang som har ifrågasatts, men som enligt paret är lagligt. Ólafur Ragnar Grímsson vill dock i Morgunblaðið berätta hur hennes skatteupplägg ser ut.

Ólafur Ragnar Grímsson trädde i går själv fram för första gången och kommenterade uppgifterna. Han säger till RÚV att han inte hade kännedom om hustruns föräldrars affärer och att han heller inte räknar dem till familjen:
"När jag tillfrågas om min familj så tolkar jag frågan som min familj på Island och Dorrit. Så jag svarade inte på något vis för Dorrits föräldrar eller hennes andra släktingar."
Han säger dessutom att debatten om hustruns kopplingar till bolag i skatteparadis inte fått honom att överväga att dra tillbaka sin kandidatur. De förberedelser som hustruns föräldrar gjort för att låta familjearvet gå till Dorrit Moussaieff står inte i strid med lagen. Han säger i Morgunblaðið att det aldrig varit aktuellt för henne att överge sin karriär på grund av deras äktenskap:
"Jag tycker att det är en lite gammaldags tanke att eftersom Dorrit blev förälskad i mig och gifte sig med mig så skulle hon överge det arbete som hon och hennes familj har ägnat sig åt i många årtionden och till och med sekel. Att vara presidenthustru på Island är ett volontärsarbete. Det är inget avlönat arbete eller levebröd."
Ólafur Ragnar Grímsson går också till attack mot Guðni Th. Jóhannesson, den enda som i dagsläget ser ut att kunna hota den sittande presidenten. Guðni Th. Jóhannesson hävdade tidigare att två rivaler - Andri Snær Magnason och Sturla Jónsson - snarare borde satsa på alltingsvalet eftersom deras hjärtefrågor, naturskydd och banksystemet, hör hemma i parlamentet.

Presidentämbetet kunde enligt Ólafur Ragnar Grímsson mycket väl användas för att sätta fokus på dessa frågor. I Morgunblaðið kommenterade han därför Guðni Th. Jóhannessons uttalanden:
"Det är något helt nytt. Man kan säga att Guðni sätter ett historiskt rekord genom detta eftersom han är den förste kandidaten i ett presidentval i republikens historia som börjar med att angripa andra kandidater."
Ólafur Ragnar Grímsson tycktes för ögonblicket ha glömt att han under valrörelsen 2012 kallade huvudutmanaren Þóra Arnórsdóttir för prydnadsdocka, ett omdöme som knappast syftade till att smickra henne.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.