tisdag 10 maj 2016

Ólafur Ragnar Grímssons avhopp får kritik

Ett väntat och ett riktigt beslut. Så beskriver både statsvetare, oppositionspolitiker och motkandidater president Ólafur Ragnar Grímssons beslut att inte ställa upp för omval. Men hans korta inhopp i valrörelsen möter också irritation - inte minst bland de kandidater som steg åt sidan eftersom de inte ville utmana en sittande president.

Ólafur Ragnar Grímsson svarade i går kanske för sin sista kovändning i rollen som Islands president. Efter att i sitt nyårsdagstal ha sagt att han inte skulle ställa upp för omval ändrade han sig den 18 april. Men han var inte med i leken i mer än tre veckor. I går meddelade han på nytt att han inte kandiderar för fyra år till på Bessastaðir.

Han motiverade steget med att det nu fanns kandidater med starkt stöd och gedigen erfarenhet. Därför ansåg sig Ólafur Ragnar Grímsson kunna stiga åt sidan. Få tycks dock tro att detta var det egentliga skälet. I stället tros anledningen ha varit den opinionsmätning som släpptes strax före beskedet från presidenten - något som dock förnekades av honom i Morgunblaðið.

Plötsligt hade presidenten bara stöd av var fjärde väljare och huvudutmanaren Guðni Th. Jóhannesson hade egen majoritet. Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger till Vísir att Ólafur Ragnar Grímsson förmodligen överskattade sitt stöd:
"Det i kombination med dessa upplysningar i Panama-dokumenten utöver kandidaturer från flera parter har lett till att Ólafur helt enkelt stod inför att segerchanserna inte var tillräckliga."
I dagsläget är antalet kandidater till presidentvalet den 25 juni tretton till antalet. Fem personer som påbörjat sina kampanjer bestämde sig för att ge upp av respekt för den sittande presidentens beslut att ställa upp för omval. Bland dem var tongångarna blandade i går.

Bæring Ólafsson kallar enligt Vísir presidentens agerande för "larvigt". Han överväger nu att återuppta sin kampanj. Heimir Örn Hólmarsson säger till RÚV att Ólafur Ragnar Grímsson handlat "tarvligt". Guðmundur Franklín Jónsson tänker stödja Davíð Oddsson. Vigfús Bjarni Albertsson tänker inte ge sig in i kampen på nytt medan Hrannar Pétursson - som var tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons favorit innan Ólafur Ragnar Grímsson ändrade sig - har utsetts till assistent åt utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir.

Andri Snær Magnason beskrev i RÚV de senaste dagarnas händelser som surrealistiska. Han sade sig inte ha påverkats av att de egna opinionssiffrorna sjunkit:
"Nej, jag skulle säga att med Davíðs entré har linjerna blivit skarpare och mer spännande. Mycket av det som jag har skrivit och tänkt genom åren uppstår på grund av inflytande från denna människa."
Varken statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson eller finansminister Bjarni Benediktsson ville i går för RÚV kommentera utvecklingen. Från oppositionen var dock missnöjet med Ólafur Ragnar Grímssons agerande utbrett. Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir kallade det "orimligt" och sade att det hörde hemma i någon av Dario Fos absurda pjäser.

Árni Páll Árnason, avgående ordförande för Socialdemokraterna, var inte alls nöjd med Davíð Oddssons kandidatur. Han såg det enligt RÚV som ett tecken på att Island ännu inte gjort upp med finanskraschen:
"Jag anser att Davíð Oddssons kandidatur vittnar om att vi här på Island totalt har misslyckats att förstå kraschen och att göra upp med den på ett tillfredsställande sätt. Det är fortfarande så att vi har en politisk upplösning som är en direkt konsekvens av detta läge och tyvärr är det inget som pekar på annat än att den förlängs."
Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímssons beslut.