tisdag 3 maj 2016

Ólafur Ragnar Grímssons hustru har bolag i skatteparadis

Han har riktat hård kritik mot både brevlådeföretag och skatteparadis. Han har dessutom förnekat att han själv eller den egna familjen skulle ha några sådana kopplingar. Nu står det klart att president Ólafur Ragnar Grímssons hustru Dorrit Moussaieff varit delägare i minst två bolag i skatteparadis. Òlafur Ragnar Grímsson uppger att han inte haft kännedom om hustruns affärskopplingar.

I en intervju i CNN sade Ólafur Ragnar Grímsson nyligen att varken han själv eller hans familj hade tillgångar i brevlådeföretag i skatteparadis. Bara några dagar senare kom det fram att hustrun Dorrit Moussaieffs föräldrar varit delägare i Lasca Finance Limited, ett bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Såväl Ólafur Ragnar Grímsson som Dorrit Moussaieff förnekade att de kände till Lasca Finance Limited. Presidenten nobbade samtidigt alla intervjuförfrågningar om avslöjandet. I ett skriftligt uttalande till Vísir svarade Ólafur Ragnar Grímsson inte på den direkta frågan om vad han anser om personer som använder sig av skatteparadis. Han uppgav dock att det var något han alltid bekämpat:
"Jag har alltid varit kritisk mot systemet med offshorebolag och jag anser att deras stora ökning under de senaste årtiondena är en konsekvens av det system på den internationella finansmarknaden som började att utvecklas med kraft efter 1980 och har varit rådande i västvärlden i årtionden."
Vidare hävdade Ólafur Ragnar Grímsson att han såg positivt på de avslöjanden som då gjorts efter en läcka från juristbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Nu kommer härvan av brevlådeföretag och skatteparadis allt närmare presidenten själv. Reykjavík Media, Süddeutsche Zeitung och The Guardian kunde i går berätta att hustrun Dorrit Moussaieff varit delägare i minst två sådana bolag: Jaywick Properties och Moussaieff Sharon Trust. Det senare kommer hon dessutom sannolikt att ärva när hennes mor går bort.

I det här fallet härstammar läckan från den schweiziska banken HSBC. Det är därifrån informationen om bolagen kommer. Under 2006 och 2007 hade familjen Moussaieff tillgångar på omkring 80 miljoner dollar på fem olika konton hos HSBC. Inget tyder dock på att Dorrit Moussaieff disponerat kontona. Om de finns kvar i dag är inte känt.

Känt är att familjen Moussaieff är god för över 200 miljoner pund. Därmed tillhör den världens rikaste juvelerarfamiljer, skriver The Guardian.

Dorrit Moussaieff ville i går inte svara på några frågor om sina affärsengagemang. Hennes jurister ska enligt The Guardian ha sagt att alla affärer skett lagenligt. Vidare hävdade de att Dorrit Moussaieffs ekonomi var en privatsak. Ólafur Ragnar Grímsson ska inte ha känt till bolagen eftersom de utgjorde ett privat affärsintresse för hustrun.

Örnólfur Thorsson, generalsekreterare vid presidentens sekretariat, säger till The Guardian att Ólafur Ragnar Grímsson inte haft kännedom om några kopplingar mellan Dorrit Moussaieff och bolag i skatteparadis:
"President Grímsson does not have, nor has he at any time had, any information about the financial affairs of his wife or other members of the Moussaieff family."
Birgir Guðmundsson, lektor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, sade till RÚV efter de första avslöjandena att de skulle kunna störa presidentens återvalskampanj. Han liknade då debatten vid en smittsam sjukdom:
"Jag anser att det är en dålig sak för vem som än befinner sig i valfunderingar och så kopplas till offshorebolag och jag tror att detta kommer att ha inverkan på hans valkampanj."
Frågan är hur de nya avslöjandena kommer att tas emot. Efter finanskraschen fick Ólafur Ragnar Grímsson i en parlamentarisk utredning skarp kritik för bristande etik. Inte heller har han gått med på att införa några etiska regler för presidentämbetet. Det är en för Ólafur Ragnar Grímsson svårhanterlig historia som nu riskerar att bli aktuell på nytt.

Frågan är givetvis också hur hans tidigare uttalanden uppfattas - om somliga anser att presidenten talat osanning eller om de litar på att uppgifterna om Dorrit Moussaieffs kopplingar till brevlådeföretag var en nyhet även för honom. I vilket fall som helst förbättrar inte de kategoriska uttalandena i CNN-intervjun presidentens läge. Men så länge inget mer kommer fram är det inte troligt att gårdagens avslöjanden ska vara tillräckliga för att avsevärt försämra hans chanser till återval.

Här kan du läsa mer om Ólafur Ragnar Grímssons och Dorrit Moussaieffs kopplingar till skatteparadis.