lördag 28 maj 2016

Övernattande turister får Reykhólar att stänga kyrkan

Kyrkan i Reykhólar kommer inte längre att stå öppen. Vid flera tillfällen har turister övernattat och lagat mat i kyrkan. För matlagningen har de använt primuskök - trots att kyrkans inredning är helt och hållet i trä. Även campingplatsen i Reykhólar får många gäster som inte alls vill betala för sig, rapporterar Vísir.

Under åren före kraschen var Island ett av världens dyraste länder att besöka. De turister som kom var ofta dels beredda att betala för sig, dels i regel pålästa om Island som resmål. Det har förändrats de senaste åren med en enorm ökning av billiga flygstolar och besökare med mindre kunskaper om landet.

Att färre vet vad de ger sig in på visar sig i det enorma antalet turister som varje år fastnar på vinter- eller höglandsvägar eftersom de inte har satt sig in i isländska förhållanden. Från turistnäringen kommer också allt fler klagomål på besökare som inte vill betala för någonting eftersom de fått uppfattningen att allt på Island ska vara gratis att nyttja.

María Mack, som är bosatt i Reykhólar i södra Västfjordarna, berättar för Vísir att turister nu fått boende att ta beslutet att stänga ortens kyrka. Den har tidigare stått öppen bör besökare, men nu kommer den att låsas. Vid flera tillfällen har turister både övernattat, tvättat sig och lagat mat i kyrkan. I går morse tvingade hon bort ett nytt par ur kyrkan:
"Detta par var från Kanada och de hade lagat mat där inne. Jag vet inte om de hade ett primuskök eller något kopplat till elektricitet. ... Kyrkan är inuti helt klädd med trä. Man blir förskräckt över den bristande fostran hos dessa människor."
Paret trodde att det var självklart att de kunde övernatta i kyrkan. Samma förklaring fick prästen Hildur Björk Hörpudóttir när hon tidigare i år kom till kyrkan och hittade turister sovande på bänkarna.

Enligt María Mack är det vanligt att turister som reser i campingbilar använder toalett, dusch och annan utrustning på någon av kommunens två campingplatser. Men de vägrar att betala eftersom de hävdar att de inte övernattat på campingplatsen.

María Mack berättar att det i vintras dök upp turister som frågade efter någonstans att övernatta. De hänvisades till en bondgård som hyr ut rum. Efter en natt lämnade de gården. I stället visade det sig att de tagit sig in på toaletten till en stängd campingplats och övernattat där i två nätter. Efter sig lämnade de ett kuvert med 1 000 isländska kronor och meddelandet "thx for the help", uppger Vísir.