lördag 7 maj 2016

Piratpartiet rasar - men är fortfarande störst på Island

På fyra veckor har Piratpartiet tappat en fjärdedel av väljarstödet. Samtidigt har Självständighetspartiet ökat kraftigt. Piratpartiet behåller dock positionen som Islands största parti. Gröna vänsterns uppåtgående trend fortsätter medan Socialdemokraterna alltjämt kämpar mot svaga opinionssiffror. Det visar en undersökning utförd i Fréttablaðið.

För fyra veckor sedan hade Piratpartiet enligt Fréttablaðið stöd av 43 procent av väljarkåren - den högsta siffran någonsin för partiet. Men höstens nyval har brutit partiets uppåtgående trend. I stället är det flera av de etablerade partierna som ser ut att vinna på den senaste tidens politiska turbulens.

Med 31,8 procent behåller Piratpartiet ställningen som landets största parti. Jämfört med förra mätningen har partiet tappat 11,2 procentenheter, vilket innebär att var fjärde väljare lämnat Piratpartiet under de fyra senaste veckorna.

Självständighetspartiet går framåt med 8,3 procentenheter till 29,9 procent. Koalitionspartnern Framstegspartiet ökar med 0,4 procentenheter till 8,3 procent.

Gröna vänstern ser precis som Självständighetspartiet ut att bli en vinnare på den politiska turbulensen. Partiet ökar med 2,8 procentenheter till 14 procent.

Socialdemokraterna tjänar däremot inte på turbulensen. Partiet kämpar fortfarande mot opinionssiffror som är de sämsta någonsin. Nu sjunker stödet till 8,4 procent, en tillbakagång med 1,8 procentenheter.

Inte heller Ljus framtid ser ut att bli någon långsiktig vinnare på regeringskrisen. Partiet växer med 0,2 procentenheter till 4 procent. I dagsläget klarar Ljus framtid alltså inte alltingets femprocentsspärr.

Om detta vore ett valresultat skulle Piratpartiet få 22 mandat i alltinget, Självständighetspartiet 21 mandat, Gröna vänstern 9 mandat, Socialdemokraterna 6 mandat och Framstegspartiet 5 mandat. Piratpartiet är fortfarande störst i Reykjavík medan Självständighetspartiet är större i tre av fyra landsbygdsvalkretsar.

Det är nu 34 procent som uppger att de stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet medan 66 procent svarar att de inte står bakom regeringen. Stödet för regeringen är starkare bland män, islänningar som har fyllt 50 år och personer som bor utanför Reykjavík. Stödet är svagast i huvudstaden, bland kvinnor och hos islänningar mellan 18 och 49 år, rapporterar Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.