söndag 29 maj 2016

Rekordmånga besökare och ny rekordvinst för Blå lagunen

Ägarna till Blå lagunen kan räkna hem ännu ett år med rekordmånga besökare och rekordstor vinst. Ägarbolaget Bláa lónið ehf. tjänade förra året 2,3 miljarder isländska kronor. Aktieägarna kunde kvittera ut en utdelning på 1,4 miljarder. Under 2015 hade badet totalt 919 000 besökare - även det ett nytt rekord.

Blå lagunen fortsätter att vara en vinstmaskin som växer i samma snabba takt som turistnäringen. Badet hade förra året 919 000 besökare, en ökning med 20 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2014.

Ägarbolaget Bláa lónið ehf. hade förra året intäkter på totalt 7,9 miljarder isländska kronor - en uppgång på 28 procent.

De ekonomiska framgångarna fick bolagsstämman att besluta om en rekordhög aktieutdelning. Ägarna får dela på 1,4 miljarder isländska kronor. Det innebär att mer än var sjätte intjänad krona i slutändan hamnade i ägarnas fickor.

I sommar kommer Blå lagunen att ha omkring 500 anställda. Dessutom kommer Blá lónið ehf. att dra in uppskattningsvis 332 miljoner i skatteintäkter under det pågående året. Tidigare har verksamheten klassats som ett badhus och därför till stor del varit momsbefriad. Regeländringen gör att moms kommer att läggas på fler priser.

Bláa lónið ehf. räknar med att även 2016 blir ett rekordår. Själva lagunen har byggts ut med områden som bland annat kommer att kunna användas av gästerna på det nya femstjärniga hotell som byggs i anslutning till anläggningen.

Här kan du läsa mer om Bláa lóniðs resultat för 2014.