söndag 1 maj 2016

Rekordmånga turister till Island på valskådning

272 000 turister gav sig under 2015 ut på valskådning. Av dessa seglade drygt hälften från Reykjavík. Totalt innebär det att var femte utländsk besökare åker på valskådning under tiden på Island. Däremot är islänningar ytterst sällsynta gäster ombord båtarna. Utlänningar utgör 99 procent av kunderna, rapporterar Fréttablaðið.

Valskådning har de senaste åren utvecklats till ett av de populäraste nöjena för turister till Island. Förra året åkte 272 000 turister på valskådning, en ökning med 18 procent jämfört med 2014. Av dessa seglade 150 000 personer från Reykjavík. Företagen som ägnar sig åt valskådning sätter nya passagerarrekord från år till år.

Var femte turist till Island ger sig ut på valsafari. De inhemska gästerna är sällsynta. Bolagen räknar med att 99 procent av kunderna är utländska turister.

Branschen växer också när det gäller antal företag och anställda. Sedan 2005 har antalet företag som ägnar sig åt valskådning gått från nio till tolv. Antalet anställda har under samma period gått från omkring 100 till 250 under högsäsong.

Siffrorna har tagits fram för Fréttablaðið av Hvalaskoðunarsamtök Íslands, valskådningsföretagens branschorganisation. I den ingick förra året två arrangörer i Reykjavík, fyra i Húsavík, ett i Akureyri, ett i Hauganes, ett i Dalvík, ett i Ólafsvík, ett i Ísafjörður och ett på Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om valskådning på Island.