måndag 23 maj 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Hösten dålig tid för val

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inga planer på att avgå som ledare för Framstegspartiet. I stället vill han fortsätta som ordförande även efter nästa val. Men det nyval som utlovades i samband med regeringsskiftet är enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson allt annat än brådskande. Inte heller anser han att det getts något bindande löfte om ett nyval.

I dag återvänder Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till alltinget efter en sju veckor lång ledighet. Han gör det med usla opinions- och förtroendesiffror både för Framstegspartiet och för sig själv. I Bylgjan gav den tidigare statsministern sin första längre intervju efter de avslöjanden som ledde fram till hans avgång.

Klart är att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortfarande inte anser sig ha begått några misstag. Han talar fortfarande om brevlådeföretaget Wintris i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna som ett bolag som enbart skulle ha kopplingar till hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir och inte till honom själv. Och han hävdar alltjämt att president Ólafur Ragnar Grímsson ljuger om vad som sades under deras sista möte på Bessastaðir.

Utan att ha talat med varken partikamrater eller koalitionspartnern Självständighetspartiet skyndade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson den 5 april till Bessastaðir för ett möte med Ólafur Ragnar Grímsson. Presidenten hävdar att den dåvarande statsministern ska ha begärt ett godkännande att få upplösa alltinget. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar däremot att han aldrig gjorde någon sådan begäran. I stället ska han ha beskrivit ett politiskt läge där han ville hålla ihop regeringen, men där han inte var säker på Självständighetspartiets stöd:
"Det ingår definitivt i beräkningarna att människor anser det bäst att framhäva sig själva genom att förödmjuka andra. Jag ser dock på detta möte och presidentens agerande som än mer en bekräftelse av vikten av att jag gjorde det jag gjorde. Att upprepa för presidenten, vilket jag tidigare gjort i telefonsamtal med honom, att jag ser på det som så att om samarbetspartiet kan tänka sig att stödja misstroende och alltingets upplösning så vore det inte rätt av mig att vänta med att upplösa alltinget."
Efter mötet kallade Ólafur Ragnar Grímsson till en presskonferens där han förklarade att han nekat statsministern möjligheten att upplösa alltinget. Presidentens tolkning var att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson försökte skaffa sig detta godkännande för att kunna pressa koalitionspartnern. Självständighetspartiet ansåg nämligen att regeringssamarbetet bara kunde fortsätta om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv avgick.

Vad som sägs mellan statsministern och presidenten brukar betraktas som något som sägs i förtroende. Ólafur Ragnar Grímsson motiverade i efterhand beslutet att hålla en presskonferens med att Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet, redan börjat diskutera mötet offentligt. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade i Bylgjan att presidenten därmed bröt förtroendet mellan de två:
"Det är i sig mycket underligt att presidenten direkt störtar i väg för att hålla en presskonferens för att uttala sig om presidentens och statsministerns samtal."
I samband med att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tog en paus från alltinget sade han att han skulle använda tiden till att tala med partikamrater över hela landet. Någon sådan resa har dock inte blivit av. I stället tänker han genomföra den inom kort. Men han har inga planer på att avgå:
"Framstegspartiet och framstegspartister har sett en hel del. De har gått igenom mycket tillsammans och mycket ihop med mig. Sett mig bli attackerad, och partiet, med otrolig hårdhet. Det skulle vara en stor överraskning för mig om detta parti tänkte låta detta händelseförlopp ställa till det och låta det göra så att vi överger de stora utvecklingsmöjligheter som vi står inför."
Partistyrelsen samlas i juni. Då får den ta ställning till om partiets landsmöte - som är planerat till februari nästa år - ska tidigareläggas. Det finns stark intern kritik mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I synnerhet i hans egen valkrets, den nordöstra, har flera tunga namn offentligt gått ut med att han borde avgå. De anser Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vara för belastad för att kunna leda Framstegspartiet i en valrörelse och för att vara partiets statsministerkandidat.

Än så länge finns det dock inget som tyder på att det skulle finnas en majoritet för att avsätta Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Ett ordförandeval sker under landsmötet. Utan en flytt av landsmötet talar alltså allt för att han leder partiet även i nästa val.

Regeringen har påbörjat förberedelser för ett nyval i slutet på oktober. De innebär att parlamentet samlas under sommaren. Det är nödvändigt eftersom budgeten för 2017 annars riskerar att hamna i kläm. Den presenteras i september - men skulle sannolikt inte hinna klubbas före ett nyval med ett eventuellt regeringsskifte.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser dock att ett nyval inte är något som brådskar. Dessutom hävdar han att regeringen aldrig gett löfte om ett nyval:
"Det stämmer att de [statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och finansminister Bjarni Benediktsson] tillkännagav att de var redo för att valet sker tidigt om alla de frågor som behöver avklaras är avslutade då. Jag ser inte det hända före september eller oktober. Men om det är bägge regeringspartiernas inställning att de vill hålla val tidigare än det var planerat så blir det så."
Det är inte första gången som en framstegspartist i alltinget vill backa från det utlovade nyvalet. Tidigare har även Ásmundur Einar Daðason gjort liknande uttalanden. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade i Bylgjan att det var en uppfattning som hade ett starkt och brett stöd:
"Det som jag hör från människor, inte bara i mitt parti utan även från andra partiers alltingsledamöter och från allmänheten, är att människor anser att det inte brådskar med ett val i höst. Det är mycket som är bedrövligt med att hålla val vid den tidpunkten."
I en intervju i Stöð 2 utvecklade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sin syn på nyvalet. Han hävdade att det hade varit ett kompromissförslag från regeringen till oppositionen. Hans uppfattning var dock att oppositionen försuttit denna möjlighet genom att omedelbart lägga fram en misstroendeförklaring mot den regering som tog över efter att han själv avgått som statsminister.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.