måndag 2 maj 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tiger om partiets framtid

I tre veckor har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit borta från alltinget. Samtidigt hopar sig frågetecknen inom Framstegspartiet. Den avhoppade statsministern tycks inte ha några planer på att lämna uppdraget som partiledare. Men där det utåt talas om ett starkt stöd för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson finns det också många som anser att han inte är rätt person att leda partiet i höstens val.

Den 11 april begärde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson formellt ledigt från alltinget. Inför ledigheten sade han att han skulle umgås med familjen. Därefter skulle han möta partikamrater över hela landet för att diskutera Framstegspartiets läge.

Än så länge sitter ersättaren Hjálmar Bogi Hafliðason på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons plats i alltinget. De tre senaste veckorna har det varit tyst från den avhoppade statsministern. Inför ledigheten vänder han sig till partikamraterna i ett brev. Där förnekar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han gjort något fel. Som tidigare lägger han skulden på medierna. Hans enda ursäkt är att han inte hanterade intervjun där hans kopplingar till bolag i skatteparadis på ett bättre sätt:
"Nu har det framkommit i ett svenskt tv-program [Uppdrag granskning] att de tv-män som deltog i att förbereda intervjun med mig hade det enda i åtanke att det för mig skulle se så dåligt ut som möjligt. Scenen skapades efter falska förutsättningar som skulle stödja den historia som redan hade skrivits oavsett fakta. I detta program framkom att en svensk tv-man, som är känd för att använda otraditionella metoder, dock hade haft betänkligheter om det var försvarbart att utsätta mig för sådana metoder. Betänkligheter om att gå så långt som det gjordes för att få intervjuobjektet att tappa koncepterna för att få honom att se så dålig ut som möjligt. Ett manus skrevs på förhand över vilka sätt som det skulle tecknas en så negativ bild som möjligt av mig och mina närstående. Trots att upplägget var på detta sätt är jag den förste att medge att jag inte gjorde bra ifrån mig i nämnda intervju. I samma ögonblick insåg jag att hela intervjuns bakgrund hade byggts på osanningar och att syftet var att leda mig i en fälla för att sätta dit mig för något, och samtidigt försökte jag förstå vad det gällde."
Innan ledigheten sade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till Vísir att han kunde tänka sig att redovisa hans egen och hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttirs bokföring. Syftet skulle vara att visa att paret skattat för Wintris Inc, det bolag med hemvist på Brittiska Jungfruöarna som paret gemensamt ägde innan det skrevs över enbart på hustrun. Men i så fall skulle även andra politiker göra detsamma.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel möttes med skepsis av oppositionen. Helgi Hrafn Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, sade i Morgunblaðið att den avhoppade statsministern på detta sätt försökte undkomma en öppen redovisning av sina affärer med kopplingar till skatteparadis:
"Syftet med detta är att försöka göra andra ansvariga och att rikta uppmärksamheten från sig själv. Om det ska införas några nya allmänna regler om publicering av självdeklarationer, så är det utmärkt. Men genom detta försöker han lägga ansvaret för det egna försvaret på andra. Han kan bara själv försvara sin situation och andra behöver inte blandas in i det. Det är inte andra som ska bevisa hans oskuld."
Trots hård kritik mot Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel har ändå en rad ministrar, partiledare och alltingsledamöter öppet redovisat sin privatekonomi. Där återfinns bland annat finansminister Bjarni Benediktsson, socialminister Eygló Harðardóttir, Socialdemokraternas ledare Árni Páll Árnason, Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir, Ljus framtids ledare Óttarr Proppé och piratpartisten Birgitta Jónsdóttir.

Än så länge finns inget datum bestämt för höstens nyval. Det har från regeringens sida talats om andra halvan av oktober - vilket i så fall skulle betyda 22 eller 29 oktober.

Ett alltingsval föregås i regel av ett landsmöte. Så blir det inte för Framstegspartiet i år om inte ett extrainkallat landsmöte äger rum. Utåt backar alla tunga namn upp sin partiledare. Internt är det dock en hel del som befarar att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle kunna bli ett sänke i valrörelsen. Han framstår knappast heller som någon het statsministerkandidat utanför de egna leden.

Om han inte avgår självmant - och hittills finns inga tecken på att han skulle överväga att lämna ordförandeposten - kan han bara röstas bort vid ett landsmöte. Och att lobba för ett sådant uppfattas som ofint om inte partiledaren själv vill ha ett sådant.

En som efterlyser en ordentlig intern uppgörelse är tidigare partiledaren Jón Sigurðsson. Han säger till Vísir att situationen för Framstegspartiet är "tragisk" och att turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är "en personlig tragedi". Jón Sigurðsson anser inte att partiet kan gå till val som om inget hänt:
"Som läget är nu för oss som ser detta på håll vore det naturligtvis otroligt om han skulle försöka göra det och det skulle synnerligen svårt och en stor motgång. Men detta är en ung och mycket begåvad människa och han har naturligtvis olika möjligheter att träda fram och hederligt och öppenhjärtigt förklara sin sak."
Vilhjálmur Árnason, professor i filosofi vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons bristande förståelse för vad som hänt och varför är slående. Han avgick som statsminister utan att medge några misstag och har inte ändrat sig på den punkten. Därmed har han enligt Vilhjálmur Árnason heller inte förstått vilka krav som ställs på en politiker:
"När människor säger att de inte har ägnat sig åt något felaktigt så jämställer de detta helt och hållet med ett brottsligt beteende. Det vill säga att bete sig felaktigt är ett lagbrott. Dessutom tror jag statsministern har sagt det själv: 'Jag baserar min etik på lagen.' ... Det är särskilt slående och säger mycket om en brist på etisk förståelse när människor försvarar sig utifrån en brottslings position, om man får kalla det så, att jag inte har gjort något fel förrän skulden är bevisad, i stället för att bara förstå vissa kärnfrågor som gäller förtroende, trohet och trovärdighet från dem som vi har valt ska hantera nationens livsnerv."
Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Framstegspartiets kris.