söndag 1 maj 2016

Sigurður Einarsson: "Stick så jag inte behöver slå dig""Stick så jag inte behöver slå dig." Så bemöter Kaupþings tidigare styrelseordförande Sigurður Einarsson en privatperson som tittat närmare på sommarhuset Veiðilækur på västra Island. Vem som i dag äger huset är oklart - men när Sigurður Einarsson lät bygga det före kraschen utrustade han det med bland annat dubbelgarage och vinkällare.

För drygt tre veckor sedan lämnade Sigurður Einarsson den öppna anstalten Kvíabryggja. Där avtjänade Kaupþings tidigare styrelseordförande den första delen av ett fyraårigt fängelsestraff för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Nu finns han i stället på Vernd i Reykjavík, där restriktionerna är färre och möjligheterna till jobb och fritid är större.

Sigurður Einarsson flyttades till Vernd samtidigt som medbrottslingarna Magnús Guðmundsson och Ólafur Ólafsson. Alla tre dömdes i den så kallade al-Thani-härvan, där en shejk från Qatar köpte in sig i banken under omständigheter som enligt domen syftade till att vilseleda marknaden. I morgon får de enligt Vísir sällskap på Vernd av Hreiðar Már Sigurðsson, den fjärde dömde i härvan.

Före kraschen lät Sigurður Einarsson bygga ett exklusivt sommarhus i Veiðilækur i Norðurárdalur mellan Varmaland och Bifröst på västra Island. Huset är på 840 kvadratmeter. Det har bland annat dubbelgarage och en vinkällare på 50 kvadratmeter.

Oväntade besökare är allt annat än välkomna till Veiðilækur. Hela fastigheten är omgärdad av stängsel och grindar. Där finns övervakningskameror och skyltar som uppmanar gäster att hålla sig borta.

I samband med att Sigurður Einarsson gjorde personlig konkurs förlorade han Veiðilækur. Vem som äger huset är i dag oklart. Huset ägs av bolaget Rhea ehf. som i sin tur ägs av Jabb á Íslandi ehf, vars vd och styrelseordförande är Þorkell Guðjónsson vid företagsrådgivaren Virtus. Jabb á Íslandi ägs av Virtus i Luxemburg som i sin tur ägs av Sahos, ett bolag i Luxemburg formellt ägt Jean-Marc Faber, en revisor som enligt RÚV tycks specialisera sig på att äga bolag åt andra.

I söndags gjorde Sigurður Einarsson och Ólafur Ólafsson en utflykt till Veiðilækur. Där stötte de på en person som tittat närmare på sommarhuset. Den objudna gästens närvaro var allt annat än uppskattad. I en inspelning uppmanar Sigurður Einarsson gästen - som bland annat frågar vem som äger huset - att omedelbart lämna platsen:
"Stick så jag inte behöver slå dig."
Freyr Einarsson, talesperson för Sigurður Einarsson, säger till Vísir att syftet inte ska ha varit att hota besökaren. Han hävdar att Sigurður Einarsson "ser på detta som ett inbrott" och "ett intrång på privatlivets helgd". Skälet till att han besökte huset var enligt Freyr Einarsson att se till det på uppdrag av den utlandsbosatta vän som äger det.

Första gången klippet lades upp på Youtube raderades det efter klagomål från Sigurður Einarsson. Sedan dess har det lagts upp på nya konton.

Här kan du läsa mer om Sigurður Einarsson.