tisdag 3 maj 2016

Självständighetspartiet åter större än Piratpartiet

Självständighetspartiet är åter störst på Island. För första gången på ett år är inte längre Piratpartiet störst i landet. Avståndet mellan de två i den senaste opinionsmätningen från Gallup är visserligen bara 0,4 procentenheter - men Piratpartiet ser ut att bli den stora förloraren på den senaste tidens politiska turbulens.

I slutet av mars noterades Piratpartiet för 36,1 procent - partiets högsta siffra någonsin hos Gallup. Samtidigt växte avståndet ned till tvåan Självständighetspartiet till rekordstora 12,9 procentenheter.

Men Piratpartiet ser ut att bli den stora förloraren på den senaste tidens politiska turbulens. När ett nyval står för dörren är det allt fler väljare som vänder sig till de etablerade partierna - med undantag för Socialdemokraterna vars kris inte tycks ha något slut.

Självständighetspartiet får nu 27 procent, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med den mätning som färdigställdes för två veckor sedan. Under den senaste månaden har stödet ökat med 3,8 procentenheter.

Självständighetspartiets uppgång är tillräcklig för att återta positionen som Islands största parti. Piratpartiet får nu 26,6 procent, en tillbakagång med 2,7 procentenheter jämfört med föregående mätning. Den senaste månaden har Piratpartiet tappat 9,5 procentenheter. Var fjärde väljare har alltså övergivit Piratpartiet under april.

Framstegspartiet ökar med 3,6 procentenheter till 10,5 procent. Jämfört med valresultatet handlar det om mer än en halvering av väljarstödet, men sett till föregående mätning - som var partiets sämsta på drygt åtta år - ger den nog ändå partiledningen ett visst andrum.

Krisen inom Socialdemokraterna är däremot inte över. Partiet backar 0,7 procentenheter till 8,3 procent. Det är partiets näst sämsta opinionssiffra hos Gallup genom tiderna.

Gröna vänstern ser ut att kunna göra ett starkt nyval till hösten. Partiet förlorar visserligen 1,4 procentenheter till 18,4 procent, men det är ändå den näst högsta siffran under hela mandatperioden.

Statsministerns avgång, regeringsombildningen och statsråds kopplingar till bolag i skatteparadis kan bli Ljus framtids livboj i rikspolitiken. Turbulensen gjorde att partiet för första gången på ett halvår tog sig över femprocentsspärren till alltinget. Ljus framtid håller sig alltjämt över spärren, men med knapp marginal. Partiet får 5,2 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter.

Allt närmare femprocentsspärren kommer också Renässans, ett EU-vänligt högerparti som bildades sedan regeringen svek vallöftet om en folkomröstning i EU-frågan. Partiet ökar med 0,8 procentenheter till 3,5 procent, vilket är det starkaste stödet sedan Renässans började särredovisas av Gallup.

37,3 procent av väljarna ställer sig bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Det är en ökning med 3,3 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.