fredag 13 maj 2016

Självständighetspartiet störst - Gröna vänstern ökar mest

Självständighetspartiet är nu större än Piratpartiet. Men det största klivet framåt tar Gröna vänstern i en ny opinionsmätning utförd av Fréttablaðið. Stödet ökar med hela 5,8 procentenheter på bara en vecka. Däremot befinner sig Socialdemokraterna, Ljus framtid och Framstegspartiet i djupa kriser. Alla tre kämpar nu för att hålla sig över femprocentsspärren till alltinget.

Ett nyval står inför dörren till hösten, men något datum är ännu inte bestämt. I alltinget kräver oppositionen ständigt besked från regeringen om när valet ska hållas. Hittills har regeringen bara hänvisat till att en rad viktiga beslut behöver tas före valet.

Den politiska turbulensen har också påverkat opinionen. Även hos Fréttablaðið återtar nu Självständighetspartiet positionen som landets största parti. Det senaste året har Piratpartiet varit störst.

Självständighetspartiet ökar sedan förra veckans mätning med 1,2 procentenheter till 31,1 procent. Samtidigt backar Piratpartiet med 1,5 procentenheter till 30,3 procent. Avståndet mellan partierna ligger inom den statistiska felmarginalen. Trenden är dock tydlig. Inom loppet av fem veckor har Piratpartiet förlorat en dryg fjärdedel av väljarstödet.

Mätningens vinnare är Gröna vänstern, som ökar med hela 5,8 procentenheter till 19,8 procent. Partiet ser ut att kunna bli den stora vinnaren på den senaste tidens politiska turbulens.

För tre partier är läget däremot dystert. Framstegspartiet backar till 6,5 procent - partiets i särklass sämsta opinionssiffra hos Fréttablaðið under mandatperioden. Minskningen är 1,8 procentenheter jämfört med förra veckans mätning.

Även Socialdemokraterna kämpar mot historiskt svaga opinionssiffror. Väljarstödet är nu 7,4 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet.

Ljus framtid befinner sig alltjämt på fel sida om alltingets femprocentsspärr. Partiet förlorar 0,9 procentenheter till 3,1 procent.

Om detta vore ett valresultat skulle Självständighetspartiet få 21 mandat, Piratpartiet 20 mandat, Gröna vänstern 13 mandat, Socialdemokraterna 5 mandat och Framstegspartiet 4 mandat. Det finns alltså tre möjliga tvåpartiregeringar - med två av Självständighetspartiet, Piratpartiet och Gröna vänstern - som kan få majoritet i parlamentet. Det är ett och ett halvt år sedan sist som det var möjligt att bilda en tvåpartiregering utan Piratpartiet.

Piratpartiet är störst i den södra valkretsen och i norra och södra Reykjavík. I den södra valkretsen är Självständighetspartiet lika stort - och partiet är dessutom störst i både sydväst och nordväst. I den nordöstra valkretsen är Gröna vänstern störst.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.