torsdag 26 maj 2016

Sóley Tómasdóttir lämnar rådhuset i Reykjavík

Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir lämnar i höst sin plats i kommunfullmäktige i Reykjavík. Skälet till avhoppet är att familjen flyttar till Nederländerna. Där kommer hon att studera pedagogik. Beslutet innebär att ersättaren Líf Magneudóttir kan ta Sóley Tómasdóttirs plats i rådhuset. De senaste åren har relationen mellan de två varit iskall.

Sóley Tómasdóttir valdes in i kommunfullmäktige 2009. Då hade hon redan varit ersättare i fullmäktige i tre år. Hon har varit inblandad i flera personstrider. Den senaste - mot andranamnet Líf Magneudóttir - slutade med att en arbetsplatspsykolog kopplades in. Sóley Tómasdóttir hade då utan förklaring sparkat rivalen från partiets plats i kommunens råd för mänskliga rättigheter.

I provvalet 2014 skilde det en enda röst mellan de två. Nu ser det alltså ut som att Líf Magneudóttir ändå får platsen i rådhuset. På Facebook skriver Sóley Tómasdóttir att hon och övriga familjen flyttar till Nederländerna i höst. Maken ska jobba på Marels avdelning i landet medan hon själv kommer att studera pedagogik.

I inlägget skriver Sóley Tómasdóttir att hon är tacksam för erfarenheten och för att hon kunnat bidra till att göra Reykjavík till en bättre stad:
"Reykjavík är en fantastisk stad och den blir ständigt bättre. Gröna vänstern har sin del i det och kommer att fortsätta att bidra till att skapa en rättvisare, grönare och mer feministisk stad även om jag flyttar därifrån."
Här kan du läsa mer om personstriderna inom Gröna vänstern i Reykjavík.