torsdag 5 maj 2016

Starkare stöd för Oddný G. Harðardóttir som ny S-ledare

Oddný G. Harðardóttir är den som allt fler islänningar vill se som ledare för Socialdemokraterna. Stödet för henne är starkast på landsbygden och bland personer som har fyllt 65 år. Den sittande ordföranden Árni Páll Árnason har däremot störst stöd bland de yngsta väljarna. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Om fyra veckor väljer Socialdemokraterna ny ordförande. Den sittande partiledaren Árni Páll Árnason utmanas av alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Helgi Hjörvar, tidigare alltingsledamoten Magnús Orri Schram och Guðmundur Ari Sigurjónsson, kommunpolitiker i Seltjarnarnes.

Socialdemokraternas läge i opinionen är alltjämt dystert. Partiet har i dagsläget stöd av färre än 10 procent av väljarna. Krisen är så djup att det till och med internt finns röster som ifrågasätter partiets existens och framtid.

Det är partiets medlemmar som väljer ordförande vid en extrainsatt kongress 3 och 4 juni. Bland allmänheten är Oddný G. Harðardóttir favorit. 35 procent av de tillfrågade anser att hon är den som är mest lämpad att leda Socialdemokraterna.

Tvåa är Helgi Hjörvar med 26,3 procent, trea är Árni Páll Árnason med 22 procent, fyra är Magnús Orri Schram med 13,7 procent och femma är Guðmundur Ari Sigurjónsson med 3,1 procent.

Stödet för Oddný G. Harðardóttir är starkast bland kvinnor, personer som har fyllt 65 år och på landsbygden. Árni Páll Árnason är däremot favoriten för hela 56 procent av islänningar i åldern 18 till 24 år - men det är bara 11 procent av dem som har fyllt 65 år som vill att han fortsätter. Han är också populärare bland män än bland kvinnor.

Helgi Hjörvar samlar mest stöd hos islänningar i åldern 25 till 34 år. Magnús Orri Schram går bäst i åldern 35 till 44 år. Anmärkningsvärt är att han har 20 procent i Reykjavíks kranskommuner - men bara 6 procent på landsbygden. I den nordvästra valkretsen är det ingen som håller Magnús Orri Schram som det bästa valet för Socialdemokraterna.

Guðmundur Ari Sigurjónsson är starkast i åldern 55 till 64 år. Hans bästa valkrets är norra Reykjavík. I södra Reykjavík och den nordvästra valkretsen är det däremot ingen som nämner hans namn.

I en mätning som genomfördes av Gallup för två veckor sedan fick Oddný G. Harðardóttir 32,4 procent (en ökning med 2,6 procentenheter nu), Helgi Hjörvar 29,9 procent (-3,6), Árni Páll Árnason 20 procent (+2,0), Magnús Orri Schram 12,3 procent (+1,4) och Guðmundur Ari Sigurjónsson 5,5 procent (-2,4).

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas ordförandeval.