tisdag 24 maj 2016

Statsminister: Regeringens plan för nyval står fastRegeringen har inte backat från planerna för ett nyval i höst. Det beskedet lämnade både statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och finansminister Bjarni Benediktsson i går. Frågan väcktes sedan tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en intervju hävdat att regeringen aldrig gett något löfte om ett val redan till hösten.

I söndags gav Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sina första längre intervjuer efter en sju veckor lång ledighet från alltinget. Han tvingades bort från statsministerposten efter avslöjanden om hans kopplingar till bolag i skatteparadis. Men han lämnade inte uppdraget som Framstegspartiets ledare.

Partiets opinionssiffror har sjunkit avsevärt och förtroendet för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har enligt undersökningar minskat dramatiskt. Men när partistyrelsen samlas den 4 juni kommer han att meddela att han vill fortsätta att leda Framstegspartiet och att han vill bli statsminister på nytt.

Internt finns det en utbredd oro för att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska bli ett sänke i en valrörelse. Jämfört med valet 2013 har han gjort sig till ovän med stora väljargrupper där han ofta betraktas som arrogant, självgod och verklighetsfrånvänd. Samtidigt är det av tradition svårt att utmana en sittande ordförande.

Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade i går till Vísir att han inte tänker ta strid med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om ordförandeposten. Hans namn har annars förts fram som en tänkbar efterträdare till den nuvarande partiledaren:
"Jag har meddelat att jag inte kommer att kandidera mot en sittande ordförande och det har inte förändrats."
Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson däremot skulle välja att avgå utesluter inte Sigurður Ingi Jóhannsson att han skulle ställa upp. Men om inte partistyrelsen tar beslut om ett extra landsmöte blir det med all sannolikhet den sittande ordföranden som leder Framstegspartiet vid ett nyval.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdade i söndags att regeringen inte utlovat något nyval. Han ansåg att det löftet hade satts ur spel av oppositionens misstroendeförklaring mot regeringen. Om det skulle bli ett nyval skulle det bara ske om bägge regeringspartierna var överens om detta.

Såväl Sigurður Ingi Jóhannsson som finansminister Bjarni Benediktsson gav dock motsatta besked i går. Bägge sade att ett nyval visserligen inte var populärt bland alla partikamrater, men att planerna inte förändrats sedan regeringsombildningen i början av april. Sigurður Ingi Jóhannsson sade till Vísir att arbetet i alltinget flyter på bra - något som tidigare framställdes som en förutsättning för ett nyval:
"Som vi ledare för regeringen sade när vi bildade regeringen så under förutsättning att saker framåtskrider på normalt sätt i tinget och vi lyckas att avsluta de viktiga frågor som vi siktar på, så kommer det att utlysas val och det gäller fortfarande. Det är dock uppenbart att det både inom Framstegspartiets alltingsgrupp och andra partier finns olika åsikter om det."
I alltinget vände sig i går socialdemokraten Helgi Hjörvar till Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Han undrade hur finansministern såg på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons uttalanden - i synnerhet mot bakgrund av att regeringen redan tidigare svikit ett löfte om en folkomröstning i EU-frågan. Bjarni Benediktsson svarade att inga planer ändrats:
"Inget har förändrats i denna sak. Jag vill poängtera att jag väl förstår att det finns olika åsikter. ... Här siktas det på val i höst."
Även Bjarni Benediktsson sade att arbetet i alltinget just nu fungerade utmärkt. Han underströk också att Självständighetspartiet i flera valkretsar har bestämt sig för att nomineringarna till höstens val ska avgöras genom provval. Det visade enligt Bjarni Benediktsson att det inte fanns något skäl att tvivla på regeringens mål.

Inte mycket tycks ha förändrats under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons paus från alltinget. Han kommer fortfarande med kontroversiella utspel och tolkar händelser på sitt eget sätt. Däremot har det inte kommit någon ursäkt eller något medgivande av egna misstag.

Det är uppenbart att han just nu slåss för sitt politiska liv. Stefanía Óskarsdóttir, docent i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger i Fréttablaðið att de närmaste veckorna kan bli avgörande för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Viktigast är att han återvinner medlemmarnas förtroende - annars kommer allt fler att snegla åt exempelvis utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir som en tänkbar efterträdare:
"Det är många som är förtjusta i Lilja, men jag har hört henne säga att hon inte kandiderar mot Sigmundur. Vissa kan därmed befinna sig i ett svårt läge och detta kan orsaka stress inom partiet. De som är intresserade av en ordförandekandidatur kommer sannolikt att inledningsvis hålla en låg profil och inte säga något om det offentligt såvida inte Sigmundur lyckas att återvinna förtroendet."
Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons utspel och ovan kan du se Bjarni Benediktsson och Helgi Hjörvar i alltinget.