söndag 29 maj 2016

Stopp för direktbuss mellan Reykjavík och Þorlákshöfn

Busslinjen mellan Reykjavík och Þorlákshöfn läggs ned. Anledningen är att varje tur i snitt bara har två passagerare. Under sommaren får resenärer till Þorlákshöfn i stället byta i Selfoss. Till hösten blir det möjligt att byta i Hveragerði. Dit utökas antalet turer - men hur många dagliga förbindelser det blir till Þorlákshöfn är inte klart.

Strætó valde nyligen att lägga ned linje 53 mellan Reykjavík och Þorlákshöfn. Under de tre år som linjen funnits har varje avgång haft i genomsnitt knappt två passagerare.

Resenärer till Þorlákshöfn får under sommaren i stället ta linje 51 eller 52 till Selfoss och där byta till linje 74 som går via Stokkseyri och Eyrarbakki. För resenärerna innebär det ett minskat utbud av resor, längre restider och ganska långa väntetider.

Till hösten blir det möjligt att resa till Þorlákshöfn genom att i stället byta i Hveragerði. Antalet avgångar till Hveragerði kommer att utökas, men det är inte klart hur förbindelserna till Þorlákshöfn kommer att se ut. Väntetiderna ska dock bli kortare.

Däremot påverkas inte de turer som går till Þorlákshöfn när färjan Herjólfur till Västmannaöarna inte kan segla från Landeyjahöfn. Vid avgångar från Þorlákshöfn kommer det även i fortsättningen att finnas en direktanslutning från Reykjavík till de två dagliga turerna med Herjólfur.