tisdag 17 maj 2016

Stoppar ny uthyrning till turister i Kirkjubæjarklaustur

Nu stoppar kommunen uthyrning av bostäder till turister i Kirkjubæjarklaustur. Uthyrning av rum förbjuds inte, men reglerna blir betydligt strängare än tidigare. Bland annat ställs det krav på parkeringsplatser och att gästerna inte stör. Skälet till beslutet, som har klubbats i fullmäktige i Skaftárhreppur, är bostadsbrist i kommunen.

På de 35 milen längs ringvägen mellan Hvolsvöllur i väster och Höfn i öster finns bara två små samhällen: Vík í Mýrdal och Kirkjubæjarklaustur med 318 respektive 136 invånare. Samtidigt är området ett av Islands populäraste för turister. Här passerar dagligen tusentals turister i hyrbilar och bussar.

Det som lockar besökare är vad som under århundraden fått islänningar att överge just denna del av sydkusten. Mellan Hvolsvöllur och Höfn finns glaciärerna Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull och Vatnajökull med vulkaner som Katla, Grímsvötn och Bárðarbunga. Genom åren har åtskilliga gårdar fallit offer för översvämningar och lavamassor från vulkanutbrott.

Efter sig har utbrotten ofta lämnat enorma lavalandskap som tillsammans med erosionen för all framtid har förstört hela regioner från att kunna fungera som odlings- eller betesmark. Men utbrotten har också skapat de naturfenomen som är anledningen till att så många söker sig till sydkusten.

Trots att utbudet av övernattningsställen har ökat kraftigt under de senaste åren är efterfrågan under högsäsongen större än tillgången. Flera nya hotell har byggts eller är på gång, men i samhällena Vík í Mýrdal och Kirkjubæjarklaustur har bostadshus ofta köpts av ägare som gjort om dem till pensionat. Det ökade utbudet av gästsängar har alltså orsakat bostadsbrist.

Nyligen stoppade Mýrdalshreppur uthyrning av bostäder till turister. Tillstånd som redan beviljats gäller fram till 2022, men inga nya ansökningar kommer att godkännas. Nu går kommunfullmäktige i Skaftárhreppur i samma spår. Här gäller beslutet centralorten Kirkjubæjarklaustur.

Kommunpolitikerna säger nej till uthyrning av hela bostäder - lägenheter eller villor - i Kirkjubæjarklaustur till turister. Dessutom införs betydligt strängare regler för uthyrning av rum till turister.

För att uthyrningen ska godkännas får den inte gälla mer än tio rum. Det måste finnas tillräckligt med parkeringsplatser och uthyrningen får inte störa bostadsområden. Dessutom måste närboende informeras om uthyrningen innan den börjar. Det betyder i sin tur att ingen närboende riskerar att missa möjligheten att överklaga ett uthyrningsbeslut.

Skälet till att kommunen begränsar uthyrningen är att det inte finns några lediga bostäder i Kirkjubæjarklaustur. Ytterligare uthyrning till turister skulle orsaka bostadsbrist. Skaftárhreppur har i dag dock ingen mark att bygga nya bostäder på i samhället.

Politikerna ser gärna att utbudet av övernattning ökar i Kirkjubæjarklaustur, men inte på bekostnad av det befintliga bostadsbeståndet. I stället hoppas fullmäktige att den som vill ge sig in i branschen bygger nytt i de områden av samhället som är detaljplanerade för till exempel hotell.

Här kan du läsa mer om förbudet i Vík í Mýrdal.