fredag 13 maj 2016

Vill bli partiledare - och lägga ned Socialdemokraterna

Magnús Orri Schram vill inte bara bli ny ordförande för Socialdemokraterna. Han vill dessutom lägga ned partiet. I stället tänker han arbeta för en bredare politisk rörelse som samlar både mitten- och vänsterväljare. Men konkurrenterna Helgi Hjörvar och Oddný G. Harðardóttir håller inte med om att den bästa lösningen är att lägga ned partiet.

Om tre veckor väljer Socialdemokraterna ny ledare. Valet sker under den djupaste opinionskrisen i partiets historia. Socialdemokraterna har de senaste månaderna haft stöd av en knapp tiondel av islänningarna. För ett parti som bildades med ambitionen att ena vänstern och utmana om regeringsmakten är det katastrofala siffror.

Magnús Orri Schram är en av de fyra som vill ta över ledarskapet efter avgående ordföranden Árni Páll Árnason. Han skriver i Fréttablaðið att hans mål är att lägga ned Socialdemokraterna. I stället vill han skapa ett brett parti som samlar såväl mitten- som vänsterväljare:
"Jag vill att vi siktar på att skapa en modern politisk rörelse. Som Socialdemokraternas ordförande tänker jag inleda samtal med andra partier och människor som står utanför partier om utformningen av en ny rörelse med fokus på naturresurser i allmänhetens tjänst, miljövård, ny grundlag, lika möjligheter, ett starkt välfärdssystem och konkurrens i ett hälsosamt näringsliv. Läget i politiken kräver att vi är modiga, kastar bort det förflutnas bördor och är beredda att tillsammans ta nästa steg i socialdemokraternas historia på Island."
I debattartikeln skriver Magnús Orri Schram att det inte är något fel på Socialdemokraternas värderingar. De delas enligt honom av många. Problemet är att budskapet inte når fram till väljarna. I synnerhet har partiet svårt att locka till sig unga islänningar.

Han nämner inte vilka partier eller grupperingar han vill samarbeta med. Det har dock talats om att försöka ena mitten- och vänsterpartierna i alltinget, alltså Piratpartiet, Gröna vänstern, Ljus framtid och Socialdemokraterna.

Magnús Orri Schram är inte ensam om att tänka i liknande banor. Om det skulle lösa partiets problem är en annan fråga. Från rådhuset i Reykjavík ryktas det om att borgmästaren Dagur B. Eggertsson tänker bryta sig loss från Socialdemokraterna eftersom det i dagsläget är en belastning att förknippas med partiet. Om dessa rykten skulle besannas skulle Socialdemokraterna gå miste om sitt viktigaste fäste i hela landet.

Två av Magnús Orri Schrams konkurrenter om ordförandeposten håller inte med om att partiet bör upplösas. Oddný G. Harðardóttir tror sig kunna ena Socialdemokraterna. Hon säger till Vísir att det viktigaste redskapet för detta är partiets politik:
"Vi ska vårda socialdemokraternas ideal. Vi inom Socialdemokraterna behöver göra det som vi tänkte göra - samla oss, välja en ny ledning och vässa våra prioriterade frågor innan vi ger oss in i samtal med andra partier vare sig det gäller samarbete eller samgående."
Inte heller Helgi Hjörvar tror att ett namnbyte eller en ny partibildning löser problemen. Han säger till Vísir att han efter höstens nyval utesluter ett regeringssamarbete med Självständighetspartiet. Han vill  vid en valseger att vänster- och mittenpartierna gör upp om nyckelfrågor som ska drivas igenom:
"Bland det som jag lägger tonvikt vid är att vi skapar det tydliga alternativ som väljarna letar efter med största möjliga samarbete och helst ett oppositionens valallians inför nästa val med tonvikt på få frågor och en kort valperiod."
Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris.