fredag 24 juni 2016

Anmäler förtidsröstning i isländska presidentvalet

Förtidsröstningen i presidentvalet strider mot lagen. Det hävdar Bjarni V. Bergmann, Þórólfur Dagsson och Björn Leví Gunnarsson. De vänder sig nu till Hæstiréttur Íslands och kräver att alla förtidsröster som lämnats före den 25 maj ogiltigförklaras. Skälet är att listan över kandidaterna inte blev klar tidigare.

Redan den 30 april inleddes förtidsröstningen till morgondagens presidentval. Men de godkända kandidaterna offentliggjordes inte av inrikesdepartementet förrän den 25 maj. Personer som röstade innan detta datum riskerar alltså att ha lagt sin röst på en person som drog tillbaka sin kandidatur eller inte fick den godkänd.

Bjarni V. Bergmann, Þórólfur Dagsson och Björn Leví Gunnarsson har enligt Vísir vänt sig till Hæstiréttur Íslands eftersom de anser att förfarandet strider mot lagen. Därför kräver de att domstolen ogiltigförklarar alla förtidsröster som lämnats före den 25 maj.

Björn Leví Gunnarsson är ersättare i alltinget för Piratpartiet. Þórólfur Dagsson är ledare för partiets avdelning på Suðurnes.