fredag 3 juni 2016

Davíð Oddsson tar in på Guðni Th. Jóhannesson

Avståndet mellan Guðni Th. Jóhannesson och Davíð Oddsson krymper - men fortfarande är gapet enormt mellan de två främsta kandidaterna i det isländska presidentvalet. Inte heller tycks Davíð Oddsson ha några utsikter att kunna gå om Guðni Th. Jóhannesson. Av hans väljare är det få som kan tänka sig att rösta på Davíð Oddsson. Det visar en mätning utförd av MMR.

Med dryga tre veckor kvar till presidentvalet ser Guðni Th. Jóhannesson ut att gå mot en säker seger. Visserligen krymper hans försprång, men han har i dag 59,2 procent av väljarna bakom sig. Det är en nedgång med 6,4 procentenheter jämfört med MMR:s senaste mätning.

Davíð Oddsson får 20,1 procent, en ökning med 2 procentenheter. Även om han tar in på Guðni Th. Jóhannesson så ser jakten på röster ut att gå alldeles för långsamt.

Andri Snær Magnason har stöd av 10,9 procent av väljarkåren, en tillbakagång med 0,1 procentenhet. Det största uppsvinget i mätningen svarar Halla Tómasdóttir för. Hon får nu 6,9 procent, en ökning med 4,7 procentenheter.

Av de övriga kandidaterna står Sturla Jónsson främst. Han får 2,2 procent, en ökning med 0,8 procentenheter. Övriga fyra kandidater får tillsammans 3,3 procent, en uppgång med 1,6 procentenheter.

Davíð Oddsson ser inte ut att ha några större möjligheter att komma i kapp Guðni Th. Jóhannesson. Av den senares väljare är det bara 8 procent som har Davíð Oddsson som andrahandsfavorit. Betydligt fler är det som har Andri Snær Magnason eller Halla Tómasdóttir som nummer två. Av Andri Snær Magnasons sympatisörer är Davíð Oddsson tvåa hos 2 procent. Bland Halla Tómasdóttirs väljare är motsvarande siffra 10 procent.

Guðni Th. Jóhannesson lockar något fler kvinnliga än manliga väljare. Han har också fler sympatisörer på landsbygden än i Reykjavíkområdet. Starkast är stödet för honom i åldersgruppen 50 till 67 år.

Davíð Oddsson är betydligt populärare bland män. Även han har fler väljare på landsbygden. Starkast är han bland islänningar som har fyllt 68 år.

Andri Snær Magnason har mer än dubbelt så många sympatisörer bland kvinnor än bland män. Hans väljare finns framför allt i Reykjavíkområdet och i åldersgruppen 18 till 29 år.

Också Halla Tómasdóttir tilltalar fler kvinnor än män. Även hon är starkast i Reykjavíkområdet och i åldersgruppen 18 till 29 år.

Det är anhängare till något av de fyra oppositionspartierna som främst stödjer Guðni Th. Jóhannesson. Han har egen majoritet hos sympatisörer till Piratpartiet, Socialdemokraterna, Ljus framtid och Gröna vänstern. Davíð Oddsson är däremot i majoritet hos anhängare till regeringspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Andri Snær Magnason är starkast hos Socialdemokraternas väljare och Halla Tómasdóttir hos Ljus framtids.

Medan Guðni Th. Jóhannesson även lockar många väljare från regeringspartierna är stödet för Davíð Oddsson nästan obefintligt hos oppositionsväljarna. Som störst är det hos Gröna vänstern med 1,9 procent och hos Piratpartiet är det 0,8 procent. Inte en enda av Socialdemokraternas eller Ljus framtids väljare tänker lägga sin röst på Davíð Oddsson.

Andri Snær Magnason är en annan kandidat som inte alls är uppskattad i alla läger. Hos Framstegspartiets väljare får han 0 procent. Samma sak gäller Halla Tómasdóttir och Socialdemokraterna.

Sturla Jónsson får 0 procent inom Självständighetspartiet, Socialdemokraterna och Ljus framtid - men 3,5 procent inom Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.