onsdag 29 juni 2016

Ex-ordförande saknar stöd för Oddný G. Harðardóttir

Oddný G. Harðardóttir var den som fick uppdraget att rädda Socialdemokraterna. Men hon kan inte räkna med något stöd från tidigare partiledaren Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Hon säger sig inte ha något förtroende för den nya ledaren. Skälet är rättsprocessen i landsdomstolen där Ingibjörg Sólrún Gísladóttir var en av de tidigare ministrar som riskerade åtal.

Socialdemokraterna har de senaste 18 månaderna sjunkit allt djupare i opinionen. Inför partiets extrainkallade landsmöte i början av månaden hade opinionssiffrorna börjat närma sig alltingets femprocentsspärr.

Uppdraget att leda partiet gick till Oddný G. Harðardóttir. Som nyvald ordförande är det hennes uppdrag att stoppa raset och att få opinionssiffrorna att vända. I de mätningar som gjorts efter ledarbytet har åtminstone raset upphört. Men Socialdemokraterna är fortfarande långt ifrån det stöd som partiet eftersträvar.

De interna konflikterna är allt annat än lösta. Ingibjörg Sólrún Gísladóttir ledde partiet mellan 2005 och 2009. I den koalition med Självständighetspartiet som ledde Island mellan 2007 och 2009 var hon utrikesminister. I en intervju i Fréttablaðið säger Ingibjörg Sólrún Gísladóttir att hon inte stödjer Oddný G. Harðardóttir som ordförande:
"Det säger sig själv. Jag kan inte stödja Oddný. Hon är naturligtvis den raraste kvinnan, men jag kan inte stödja henne eftersom jag anser att hon svek. Jag ansåg att hon visade en omdömesbrist som nämndledamot i landsdomsfallet. Jag vet inte vad som skedde så att hon gjorde detta, hur hon kom till denna slutsats. Jag har aldrig kunnat förstå det."
Efter finanskraschen genomfördes en parlamentarisk utredning av händelseförloppet. De tre utredarna rekommenderade att alltinget tog ställning till att åtala tre ministrar. Den nämnd som sedan tog hand om frågan rekommenderade i stället åtal mot fyra ministrar.

En av dessa ministrar var Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. I alltinget fanns dock ingen majoritet för att ställa henne inför rätta. Den enda som kom att åtalas var tidigare statsministern Geir H. Haarde.

Sveket ligger enligt Ingibjörg Sólrún Gísladóttir i att Oddný G. Harðardóttir i sin roll som ledamot av nämnden tog ställning för att rekommendera åtal mot fyra ministrar. Hon var dessutom en av fyra socialdemokrater som i alltinget röstade för att Ingibjörg Sólrún Gísladóttir skulle ställas inför rätta.

Processen i landsdomstolen är alltjämt ett djupt sår inom Självständighetspartiet. Geir H. Haarde - som fälldes på en av fyra åtalspunkter, men slapp straff - utsågs när partiet återtog regeringsmakten till Islands ambassadör i Washington, USA. Och när Sigurður Ingi Jóhannsson tog över som ordförande för koalitionspartnern Framstegspartiet var det många som ifrågasatte samarbetet just för att han var en av dem som i alltinget röstade för att Geir H. Haarde skulle åtalas.

Ingibjörg Sólrún Gísladóttir säger i Fréttablaðið att hon i dag inte längre tänker på turerna kring landsdomstolen. Men när frågan var aktuell var det tungt att se partikamrater ta ställning för att hon skulle åtalas - något som inte den parlamentariska kriskommissionens utredare hade rekommenderat:
"Detta var otroligt svårt. Bland det svåraste som jag har gått igenom. Detta var mina bundsförvanter som ville åtala mig och det var känslomässigt mycket svårt."
Sedan flera år tillbaka arbetar Ingibjörg Sólrún Gísladóttir för UN Women. Hon är fortfarande medlem i Socialdemokraterna. Hon säger i Fréttablaðið att partiet borde lära av herrarnas fotbollslandslag - och just agera som ett lag i stället för som individer:
"Jag tycker att det är mycket sorgligt hur det har tappat stöd. Det förtjänar så mycket mer. Jag är övertygad om att en mycket större andel av folket anser sig vara socialdemokrater, så socialdemokratin borde tilltala en större grupp. Jag anser att ett socialdemokratiskt parti på Island borde ha omkring 30 procent. Därför är detta så sorgligt."
I den senaste mätningen utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið får Socialdemokraterna 9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.