tisdag 14 juni 2016

Fortsatt egen majoritet för Guðni Th. Jóhannesson

När Island om elva dagar väljer en ny president talar allt för att han heter Guðni Th. Jóhannesson. Han har fortfarande egen majoritet och utökar försprånget till främsta utmanaren Davíð Oddsson. Samtidigt förlorar Andri Snær Magnason tredjeplatsen till Halla Tómasdóttir. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

I utredningen signerad alltingets kriskommission fick Davíð Oddsson hård kritik för att som centralbankschef inte ha agerat för att Landsbankis verksamhet i Storbritannien skulle flyttas till ett utländskt dotterbolag. Att flytten inte genomfördes var en förutsättning för Icesave-tvisten.

Men i valrörelsen är det Davíð Oddsson som försökt använda tvisten mot Guðni Th. Jóhannesson. Han har kritiserat honom för att han ställde sig bakom det tredje avtalet om ett statligt ansvar för Icesave. Angreppen tycks dock inte bita på Guðni Th. Jóhannesson.

Guðni Th. Jóhannesson får nu stöd av 55,1 procent av väljarna, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes för tio dagar sedan.

De största rörelserna sker i stället bakom storfavoriten till seger i presidentvalet den 25 juni. Davíð Oddsson får 15,9 procent, en tillbakagång med 3,8 procentenheter. Stödet för Halla Tómasdóttir fortsätter att öka. Hon får nu 12,3 procent, en ökning med 2,8 procentenheter. Därmed har hon för första gången ett starkare väljarstöd än Andri Snær Magnason. Han får 11 procent, en ökning med 0,1 procentenhet.

Ingen av de fem övriga kandidaterna är i närheten av tvåsiffriga procenttal. Sturla Jónsson får 2,2 procent, Ástþór Magnússon 1,7 procent, Elísabet Jökulsdóttir 1,1 procent, Guðrún M. Pálsdóttir 0,5 procent och Hildur Þórðardóttir 0,2 procent.

Guðni Th. Jóhannesson tilltalar fler kvinnliga än manliga väljare. Davíð Oddsson har starkast stöd bland äldre väljare medan Andri Snær Magnason främst lockar unga islänningar.

Med bara elva dagar kvar till valdagen har alltså Guðni Th. Jóhannesson ett försprång på nästan 40 procentenheter. Frågan är om avståndet blir lika stort när rösterna väl räknats. Traditionellt brukar dock förändringarna de allra sista veckorna inför valet vara små.

Till Davíð Oddssons fördel talar att äldre islänningar i allmänhet är mer benägna att rösta. Unga väljare struntar i större utsträckning i att rösta - något som främst skulle drabba Guðni Th. Jóhannesson och Andri Snær Magnason.

Om utgången ser ut att vara given på förhand ökar sannolikheten för ett lågt valdeltagande. När den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson valdes om 2012 var det bara 69 procent som röstade. Den siffran kan bli ännu lägre nu eftersom Guðni Th. Jóhannessons försprång är så stort.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.