onsdag 8 juni 2016

Fortsatt stort försprång för Guðni Th. Jóhannesson

Guðni Th. Jóhannesson behåller försprånget i det isländska presidentvalet. Sex av tio islänningar tänker lägga sin röst på honom som landets nästa statschef den 25 juni. Han drygar dessutom ut avståndet till huvudutmanaren Davíð Oddsson. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.

I fredagens debatt i RÚV möttes samtliga nio presidentkandidater. Davíð Oddsson var bara en av dem som hade ställt in siktet på Guðni Th. Jóhannesson. På nytt anklagades han för att ha en opatriotisk syn på torskkrigen, för att vara EU-vän, för att ha haft fel åsikt om Icesave och för att vara socialdemokrat.

Hittills har dock inte smutskastningen fungerat. Davíð Oddsson ser ut att ha fastnat runt 20 procent medan Guðni Th. Jóhannesson ligger omkring 60 procent i opinionen.

I Fréttablaðiðs mätning, som är gjord efter fredagens debatt, får Guðni Th. Jóhannesson 60,6 procent. Det är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes för en vecka sedan.

Davíð Oddsson backar 0,8 procentenheter till 17,7 procent medan Andri Snær Magnason minskar 0,4 procentenheter till 10,9 procent. Halla Tómasdóttir ökar med 1,4 procentenheter till 7,3 procent. Övriga fem kandidater får tillsammans 3,5 procent.

Andri Snær Magnason, Halla Tómasdóttir och Guðni Th. Jóhannesson har alla starkare stöd bland kvinnor än bland män. Davíð Oddsson lockar däremot mer än dubbelt så många manliga väljare som kvinnliga.

Samma tendenser finns i två andra mätningar som presenterades i slutet på förra veckan. I en undersökning utförd av Félagsvísindastofnun före fredagens debatt får Guðni Th. Jóhannesson 54,8 procent, en tillbakagång med 12,3 procentenheter jämfört med för tre veckor sedan. Davíð Oddsson får här 19,7 procent, en ökning med 2,3 procentenheter.

Andri Snær Magnason ökar med hela 4,5 procentenheter till 12,3 procent. Halla Tómasdóttir tar ett ännu större steg uppåt och vinner 8 procentenheter. Hon har nu stöd av 9,5 procent av väljarna. Det uppger Morgunblaðið.

Guðni Th. Jóhannesson får 56,7 procent i en mätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV. Därefter följer Davíð Oddsson med 20,3 procent, Andri Snær Magnason med 10,6 procent, Halla Tómasdóttir med 7,5 procent, Sturla Jónsson med 3 procent, Ástþór Magnússon med 0,8 procent, Guðrún Margrét Pálsdóttir med 0,6 procent, Elísabet Jökulsdóttir med 0,4 procent och Hildur Þórðardóttir med 0,2 procent. Undersökningen presenterades i samband med fredagens debatt.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i presidentvalet.