onsdag 15 juni 2016

Guðni Th. Jóhannesson 40 procent före Davíð Oddsson

Guðni Th. Jóhannesson har fortfarande en majoritet av islänningarna bakom sig inför presidentvalet nästa vecka. I en ny mätning utförd av Fréttablaðið får han 56 procent. Avståndet till tvåan Davíð Oddsson är hela 40 procentenheter. Samtidigt ökar stödet både för trean Andri Snær Magnason och fyran Halla Tómasdóttir.

Presidentvalet den 25 juni närmar sig - men Davíð Oddsson lyckas inte närma sig Guðni Th. Jóhannesson. När Morgunblaðiðs chefredaktör meddelade sin kandidatur sade han att målet var att vinna 1 procent från Guðni Th. Jóhannesson om dagen för att komma i kapp och gå förbi. Nu behöver han ta 2 procent om dagen för att ha någon chans.

Det är nu 56 procent av islänningarna som vill se Guðni Th. Jóhannesson som Islands nästa president. Stödet för honom har minskat med 4,6 procentenheter sedan förra mätningen som genomfördes för en vecka sedan.

Men det är inte huvudutmanaren Davíð Oddsson som ökar och knappar in. I stället är det fler som uppger att de tänker lägga sin röst på antingen Andri Snær Magnason eller Halla Tómasdóttir. Det skulle kunna vara ett tecken på att taktikröstarna blir färre. Guðni Th. Jóhannessons försprång är så stort att valet inte ser ut att bli en duell mot Davíð Oddsson.

Stödet för Davíð Oddsson minskar nu till 16,1 procent, en tillbakagång med 1,6 procentenheter. Samtidigt ökar stödet för Andri Snær Magnason med 2,2 procentenheter till 13,1 procent. Halla Tómasdóttir vinner 2,3 procentenheter och har nu 9,6 procent av väljarkåren bakom sig.

Ingen av de övriga fem kandidaterna lockar några större väljarskaror. Bäst går det för Sturla Jónsson som får 2,9 procent.

Det finns dock alltjämt många röster att kämpa om. Hela 26 procent av islänningarna har ännu inte bestämt sig. Ytterligare 7 procent svarar inte på frågan medan 5 procent tänker rösta blankt.

Även om samtliga dessa grupper skulle rösta på Davíð Oddsson når han inte i kapp Guðni Th. Jóhannesson. Något som talar för honom - även om det knappast kommer att vända det förväntade resultatet upp och ned - är att han främst har stöd hos äldre islänningar. De är också av tradition betydligt mer benägna att gå till vallokalen och rösta.

Här kan du läsa mer om opinionen inför presidentvalet om tio dagar.