söndag 19 juni 2016

Helgi Hrafn Gunnarsson populäraste piratministern

Helgi Hrafn Gunnarsson är den piratpartist som flest islänningar vill se som landets nästa statsminister. Han har ett rejält försprång mot Birgitta Jónsdóttir - men en majoritet av väljarna säger nej till bägge som statsministerkandidater. Det visar en opinionsundersökning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Alltingsledamoten Helgi Hrafn Gunnarsson utsågs till 2015 års politiker på Island. I parlamentet har han gjort sig känd som en skicklig debattör. Han har sannolikt också stor del i Piratpartiets framgångar i opinionen.

Förhållandet med partigrundaren Birgitta Jónsdóttir har dock inte varit det bästa. Under våren grälade de öppet med varandra. För att lösa personstriderna anlitades en arbetsplatspsykolog.

I opinionen kämpar Piratpartiet med Självständighetspartiet om positionen som Islands största parti. Vid ett nyval ser oppositionen ut att få majoritet - och om den vill bilda regering skulle det i dagsläget inte gå att undvika Piratpartiet. Däremot förefaller det sannolikt att Piratpartiet - om det blev störst - skulle ge bort statsministerposten till Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir, som har betydligt större politisk erfarenhet. Piratpartiet har just nu heller ingen egen statsministerkandidat.

Populärast är Helgi Hrafn Gunnarsson. Det är 28,9 procent som är positivt inställda till honom som statsminister medan 51,8 procent är negativt inställda.

Det gör honom betydligt populärare än partikamraten Birgitta Jónsdóttir. För henne är det 18,2 procent som gör tummen upp medan 64,7 procent gör tummen ned.

Anmärkningsvärt är att det även bland Piratpartiets sympatisörer är fler som säger nej än ja till Helgi Hrafn Gunnarsson och Birgitta Jónsdóttir som Islands statsminister.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Piratpartiet.