lördag 4 juni 2016

Hissen i Hallgrímskirkja kan ge kyrkan 230 miljoner

I år kommer hissen i Hallgrímskirkja i Reykjavík att ge intäkter på omkring 230 miljoner isländska kronor. Förra året landade intäkterna på 160 miljoner - och i år väntas antalet besökare öka ytterligare samtidigt som priset för färden upp i kyrkans torn höjts till 900 kronor. Det rapporterar RÚV.

Hallgrímskirkja är ett av Reykjavíks populäraste besöksmål. Förra året hade kyrkan omkring 600 000 gäster. Av dessa var det ungefär en tredjedel som valde att ta hissen upp i kyrkans torn för att njuta av utsikten.

Under förra året kostade färden upp i tornet 800 isländska kronor. Det betyder att kyrkan hade intäkter från hissturerna på cirka 160 miljoner.

I år väntas intäkterna bli ännu högre. Hittills ser antalet turister till Island ut att öka med 25 till 30 procent jämfört med 2015, som även det var ett rekordår. Det betyder att Hallgrímskirkja i år kan räkna med åtminstone 250 000 besökare som också tar hissen upp i tornet.

Dessutom har avgiften höjts med en hundralapp. Det kostar nu 900 kronor att göra hissfärden. Om prognosen slår in innebär det intäkter för Hallgrímskirkja på minst 230 miljoner isländska kronor.

Intäkterna går bland annat till personal som tar hand om alla besökare. Det går också till underhåll av kyrkan, berättar RÚV.

Här kan du läsa mer om intäkterna från Hallgrímskirkja.