lördag 25 juni 2016

I dag väljer 245 004 islänningar ny president

När Island i dag väljer en ny president för fyra år framåt är det 245 004 personer som har rösträtt. I går kväll hade bara i Reykjavík omkring 27 000 personer förtidsröstat. De första vallokalerna öppnade klockan 9 lokal tid och stänger klockan 22. Resultatet blir klart först under natten, men om Guðni Th. segrar med samma avstånd som i mätningarna kan utgången vara given redan vid elvatiden.

Den 1 augusti flyttar en ny president in på residenset Bessastaðir. Det är första gången sedan 1996 som Island får en ny statschef. Den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har suttit på posten i tjugo år - längre tid än någon av sina föregångare.

Presidenten blir den sjätte i ordningen sedan Island blev självständigt 1944.

Totalt har 245 004 personer rösträtt i presidentvalet. Det är enligt ett pressmeddelande från inrikesdepartementet 3,9 procent fler än i valet 2012. Av dessa är 13 077 personer folkbokförda utomlands. Denna grupp har ökat med 6,7 procent jämfört med förra valet. Förstagångsväljarna är 9 261 personer.

I går kväll hade omkring 27 000 personer förtidsröstat enbart i Reykjavík. Ytterligare omkring 2 000 förtidsröster har lämnats i andra delar av landet och i utlandet. För att fotbollslandslaget skulle kunna rösta såg till exempel ambassaden till att tillfälligt ta emot röster i franska Annecy. Bara i Reykjavík är antalet förtidsröster nu fler än vad de var från hela landet förra presidentvalet.

Även på svårtillgängliga platser på Island har invånarna förtidsröstat. I måndags röstade exempelvis alla sex folkbokförda på Flatey. Dessutom passade sexton sommargäster på att rösta på ön under sysselmannens besök. Det uppger Reykhólavefurinn. Även i den ensligast belägna fastlandskommunen Árneshreppur har många förtidsröstat.

De första vallokalerna öppnade klockan 9 lokal tid och de sista stänger klockan 22. Ett slutgiltigt resultat är inte att vänta förrän under natten, men redan efter någon timme kan segraren vara klar. Åtminstone om opinionsmätningarna har rätt om försprånget för Guðni Th. Jóhannesson.

Hæstiréttur Ísland har avvisat den anmälan som ville ogiltigförklara förtidsröstningen. Cirka 500 personer lade sina röster mellan den 30 april och 24 maj. Inrikesdepartementet meddelade dock först kandidaterna den 25 maj. Enligt anmälan borde därför röster som avgivits tidigare ogiltigförklaras då väljarna tagit beslut efter förutsättningar som senare kan ha ändrats.

Enligt domstolen finns det enligt lag ingen möjlighet att bara överklaga delar av ett val. Hæstiréttur Íslands kan bara underkänna ett val helt och hållet.

Du kommer under kvällen att kunna följa utvecklingen i valet på Islandsbloggen och på Twitter direkt från Reykjavík. De isländska vallokalerna stänger vid midnatt svensk tid. En första säker prognos kan - beroende på utgången - komma inte så långt senare.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.