fredag 17 juni 2016

Islands nationalsång på Ingólfstorg i ReykjavíkOmkring 8 000 islänningar ska ha funnits inne på arenan i Saint-Etienne när Island i tisdags spelade 1-1 mot Portugal. Totalt har omkring 30 000 islänningar skaffat biljetter till någon av lagets matcher under fotbolls-EM. Det innebär att nästan en tiondel av landets befolkning kommer att uppleva turneringen på plats.

I tisdags samlades flera tusen personer på Ingólfstorg i Reykjavík för att se matchen mot Portugal på storbilds-tv. Ovan kan du se och höra hur det såg ut när publiken sjöng nationalsången Lofsöngur, som informellt ofta kallas Ó Guð vors lands.

Nationalsången är egentligen en psalm. Texten är skriven av poeten Matthías Jochumsson och musiken av kompositören Sveinbjörn Sveinbjörnsson. Den skrevs 1874 till tusenårsfirandet av de första permanenta bosättarna på Island. Nationalsång blev den i samband med att republiken Island grundades 1944.

Islands nationaldag är just i dag, alltså den 17 juni. Skälet till att denna dag valdes var att Jón Sigurðsson, som kommit att bli symbol för den isländska självständighetsrörelsen, föddes den 17 juni 1811.

Här kan du läsa mer om det isländska nationaldagsfirandet.